Ingrediente:
- 20 verze albe de marime medie
- 6 radacini de hrean
- 8 crengute uscate de marar
- 1 stiulete mare de porumb
- sare grunjoasa mare
Verzele se spala bine, apoi se indeparteaza primul rand de frunze si se face o gaura in cotor, care se umple cu sare (numara si noteaza nr de linguri de sare folosite). Lasa-le sa stea asa pana prepari restul de ingrediente.
Curata boabele de porumb de pe stiulete. Spala bine mararul, hreanul si porumbul. Curata hreanul de coaja si taie-l in sferturi, pe lungime.
Intr-un butoi curat adauga 2 crengute de marar, cateva fire de hrean si jumatate din cantitatea de porumb. Asaja apoi verzele cu cotorul in sus. cand ai ajuns la jumatatea borcanului mai adauga jumatate din cantitatea de hrean si marar ramase. Continua sa adaugi varza pana a umplerea butoiului, iar al afinal adauga mararul, hreanul si porumbul ramase.
Lasa varza sa stea asa timp de 24 de ore, apoi umple butoiul cu apa si noteaza cati litri ai folosit. Cantitatea de sare trebuie sa fie de 1 lingura la un litru de apa. Daca a intrat mai multa apa decat sarea pusa in cotoarele verzelor, mai completeaza pana ajungi la suma necesara.
Astupa butoiul si lasa-l la temperatura camerei timp de o saptamana.
Sfat! Pentru ca varza sa nu se strice, in prima saptamana va trebuie sa o pritocesti zilnic. Adica, sa o aerisesti cu ajutorul unui furtun in care suflii cu putere. Dupa acest interval poti muta varza in beci, in camara sau pe balcon.
Sursa foto: bucataras.ro