Dulceturi & Conserve

#dehidratare fructe # deshidratare legume #fructe #legume

Cum se deshidrateaza fructele si legumele?

Pentru o camara aprovizionata in orice anotimp, deshidratarea poate fi cheia succesului! Felii de portocala si pepene galben, mango gustos sau banana coapta - acestea sunt doar cateva dintre gustarile pe care le poti avea la indemana atunci cand ti-e pofta de ceva bun. Din echipa legumelor, iti pot fi alaturi tot anul fasiile de ardei gras, rosie sau castravete. Pe langa avantajul de a conserva vitaminele si nutrientii din fructe si legume, deshidratarea iti ofera noi optiuni pentru meniul din bucataria ta. Chips-uri din felii de dovlecel cu sos salsa facut in casa, tartine cu rosii in ulei de masline, tarta cu bucatele crocante de capsuni sunt doar cateva din multele preparate de care te poti bucura. Exista deshidratoare de legume care iti vor face viata mai usoara, pentru ca sunt mult mai eficiente decat metoda clasica de deshidratare in cuptor. Uite cum te poti bucura si tu de tot ce au de oferit fructele si legumele deshidratate.

 

Cum se deshidrateaza fructele?

Un deshidrator retine mai multe vitamine, minerale și enzime naturale in alimente decât alte forme de conservare sau gatit. Deci ce metoda mai buna de a-ti prelua energia zilnica din fructe este mai indicata, daca nu deshidratarea? Cumpara fructe de sezon, spala-le bine si taie-le in felii de 1-2 centimetri grosime. Foloseste o solutie formata din o parte suc de la o lamaie si patru parti apa si stropeste feliile de fructe, pentru a preveni oxidarea lor, dar si pentru un plus de aroma. Apoi umple tavile deshidratorului si ai rabdare. Cel mai scurt timp de asteptare il vei experimenta cu merele si capsunile - intre cinci si sapte ore pentru o textura gumata. Perele si piersicile necesita minim opt ore, iar pentru cirese vei astepta cel putin 13 ore. Pentru o consistenta crocanta, lasa fructele la deshidratat pentru inca 5-7 ore peste primul stadiu, in functie de grosimea feliilor. Temperatura recomandata acestui proces nu depaseste 45 de grade Celsius, astfel incat fructele sa nu sufere transformari chimice din cauza caldurii. Poti pastra snack-urile gustoase in pungi cu fermoar sau recipiente de plastic cu inchidere etans, dar si in borcane cu capac. Asa vei putea sa te delectezi tot anul cu fructe gustoase, care sa iti ofere o doza de energie si gust in orice zi. Consuma-le cu moderatie, insa, intrucat continutul caloric al acestora este unul ridicat.

Cum se deshidrateaza legumele?

Legumele contin o multitudine de vitamine si minerale, care se pierd in procesul gatirii. Aportul acestor nutrienti este asigurat prin consumarea lor in stare neprocesata. Dupa spalarea cu apa si taierea lor in felii sau cubulete de 1-2 cm grosime, la fel ca si in cazul fructelor, legumele pot fi si ele pulverizate cu o solutie citrica. Acest pas nu doar imbunatateste aspectul final, ci impiedica cresterea bacteriilor ce pot aparea in timpul procesului de deshidratare. Insa cea mai usoara metoda de a prezerva culoarea si gustul legumelor ce urmeaza a fi deshidratate este o scufundare de cateva minute in apa fiarta. Pentru legume este indicat sa setezi deshidratorul la maximum 60 de grade Celsius, evitand astfel formarea unei cruste tari, care s-ar obtine la temperaturi mai ridicate. Ar trebui sa ai primele rezultate dupa 5-6 ore in cazul cartofilor, aproximativ opt ore pentru ardei gras si intre opt si 10 ore pentru rosii. Legumele se pot rehidrata pentru a fi folosite la gatit, pastrandu-si aroma si valoarea nutritionala pentru aproximativ sase luni, daca sunt depozitate intr-un spatiu uscat, racoros si ferit de lumina.

Reteta de rosii deshidratate cu ulei

Rosiile deshidratate si pastrate in ulei de masline nu lipsesc din bucatariile italienilor, fiind folosite din belsug la diverse preparate - aperitive, paste sau pizza. Urmeaza pasii de mai jos pentru rezultate pur si simplu delicioase!

  1. Rosiile se spala bine, se sterg de umezeala si se taie in felii groase de maxim jumatate de centimetru.
  2. Pune feliile de rosii in tava deshidratorului si condimenteaza-le cu sare, piper, busuioc si oregano.
  3. Pentru a obtine cea mai buna consistenta pentru preparatul final, timpul alocat deshidratarii va fi de 6-8 ore (trebuie sa rezulte o textura pliabila).
  4. Dupa 3 ore, intoarce feliile, prevenind lipirea lor de tava, si condimenteaza-le si pe cealalta parte.
  5. Odata uscate, pune-le pe straturi intr-un borcan, alaturi de catei de usturoi, frunze de busuioc proaspat si crengute de rozmarin.
  6. Acum umple borcanul cu ulei de masline extra-virgin, apasand usor continutul, pentru a-l compresa, asigurandu-te inainte sa infiletezi capacul ca toate rosiile sunt imersate in ulei.
  7. Borcanul se pastreaza in frigider. Continutul poate fi utilizat la preparate culinare dupa minimum 24-48 de ore si are o perioada de valabilitate de aproximativ 3-4 luni.

Deshidratarea alimentelor are numeroase avantaje, de care acum poti profita si tu. Experimenteaza cu deshidratorul tau! Vei intelege cum sa adaptezi timpii recomandati, astfel incat sa obtii consistenta dorita. Te vei putea bucura de vitaminele fructelor, nutrientii legumelor si tot ce are natura mai bun de oferit - conservate in propria ta bucatarie, adica ingrediente pe care le folosesti pentru a gati mancare gustoasa, pachetele cu snacks pe care le ai la indemana pentru o gustare rapida. Asa ca nu mai astepta si fa cateva incercari, pentru ca primavara e deja aici, iar in curand pietele vor fi ticsite cu fructe si legume din belsug.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului