Ingrediente:
- 3 kilograme de piersici, taiate cubulete
- 2 kilograme de zahar
- 2 lamai
- esenta de vanilie
Cum se prepara
Piersicile taiate se pun intr-o oala incapatoare si se adauga zaharul peste acestea. Se lasa la frigider peste noapte.
A doua zi, se storc lamaile si se adauga zeama peste piersici. Se pune totul pe foc iute, pana cand incepe sa fiarba, apoi se da foscul mic si se continua fierberea pana cand siropul se ingroasa.
In acest stadiu se adauga o fiola de esenta de vanilie si se amesteca bine. Pentru a vedea daca dulceata este gata, se toarna o lingurita de zeama pe o farfurie rece si se lasa un minut la frigider. Daca aceasta nu curge cand inclini farfuria, dulceata este gata. In caz contrar, trebuie sa mai fiarba.
Se adauga dulceata fierbinte, in borcane curate, se sigileaza si se pun intr-un pat de paturi. Se lasa sa se raceasca, bine invelite, pana ajung la temperatura camerei.