Ingrediente:
- 2 kg prune
- 1,5 kg zahar
- 100 grame cacao
- 200 grame unt
Cum se prepara:
Spala prunele, Taie-le jumatati si scoate samburele. Taie apoi fiecare jumatate in doua sau trei bucati, in functie de marime. Pune prunele intr-o oala si adauga zaharul peste acestea. Compelteaza cu o jumatate de pahar de apa si pune totul la fiert timp de 20 de minute. Amesteca din cand in cand. In acest moment, daca doresti un gem si nu o dulceata, se ia oala de pe foc si se paseaza totul cu un blender vertical. Se pune apoi la foc iar, pentru 20 de minute. Daca nu doresti sa faci gem, se da focul mic si se lasa sa fiarba tot pentru 20 de minute.
Gusta apoi dulceata. Daca este acra mai poti adauga zahar.
Intr-un castron adauga untul si pudra de cacao. Amesteca bine pentru a se omogeniza si pentru a indeparta toate ccoloasele de cacao. Adauga apoi compozitia in oala, peste prunele care fierb. Continua sa gatesti totul pentru inca 15 minute.
Se adauga dulceata fierbinte, in borcane curate, se sigileaza si se pun intr-un pat de paturi. Se lasa sa se raceasca, bine invelite, pana ajung la temperatura camerei.