INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dulceturi & Conserve

#cand sa pui muraturile #gospodine #muraturi

Cand trebuie sa pui muraturile pentru a rezista toata iarna

Gospodinele stiu ca muraturile pentru iarna se pregatesc intr-un moment strategic, astfel incat procesul de fermentare al acestora sa fie cat mai sigur si eficient. Temperatura are un rol foarte important pentru pregatirea muraturilor.

 

Atunci cand toamna se apropie, in piete este plin de legume proaspete, semn ca este perioada ideala pentru pregatirile pentru iarna. Muraturile reprezinta o componenta esentiala in bucataria traditionala romaneasca. Atunci cand vine vorba despre momentul potrivit si metodele pentru a prepara muraturile, sunt cateva aspecte importante de care trebuie sa tii cont. 

Temperatura joaca un rol foarte important in pregatirea muraturilor. Daca pentru castravetii murati temperaturile de vara sunt ideale si sunt pregatiti chiar din luna iulie, pentru muraturile de iarna momentul ideal este intre lunile septembrie si octombrie. 

Ce sa folosesti pentru muraturi, saramura sau otet?

Specialistii spun ca fermentarea este mai rapida la temperaturi ridicate, motiv pentru care, daca vrei muraturi care sa reziste pe parcursul iernii, trebuie sa le pregatesti cand vremea incepe sa se raceasca. Astfel, muraturile vor avea timp sa fermenteze incet si sa capete gustul acru atat de apreciat in bucatarie.

Una dintre primele decizii pe care trebuie sa o ia gospodinele atunci cand pregatesc muraturile este sa aleaga intre saramura si otet. Ambele metode sunt eficiente, dar exista diferente in ceea ce priveste procesul de fermentare si beneficiile pentru sanatate. 

  • Murarea in saramura reprezinta o metoda traditionala care este folosita de mii de ani. Presupune utilizarea unei solutii de apa cu sare si este preferata de multi datorita faptului ca procesul de fermentare naturala genereaza probiotice benefice pentru sanatate. Prin aceasta metoda poti conserva varza murata, castraveti sau gogonele. 
  • Murarea in otet este o metoda mai rapida, insa otetul elimina fermentatia naturala. Desi otetul are el insusi anumite beneficii, mai ales daca este nepasteurizat, aceasta metoda este preferata de cei care cauta o solutie mai rapida. 

Cum sa eviti "floarea" care poate aparea deasupra muraturilor

Una dintre cele mai intalnite probleme cu care se confrunta gospodinele este aparitia „florii” la muraturi, acea pelicula de mucegai care poate strica de tot continutul borcanului. Pentru a nu te confrunta cu aceasta problema, este foarte important ca totul sa fie perfect curat si sterilizat inainte de a pune muraturile. Astfel, butoiul sau borcanele in care vei pune legumele trebuie curatate foarte bine cu apa si bicarbonat de sodiu. Totodata, si sterilizarea borcanelor este un pas extrem de important. Apa folosita la saramura trebuie fiarta inainte de utilizare, iar sarea fina de masa nu este recomandata. Se recomanda doar sarea grunjoasa deoarece  aditivii din sarea fina pot duce la formarea florii. 

Sfaturi pentru a pastra cat mai mult timp muraturile

Dupa ce ai pregatit muraturile si le-ai depozitat in borcane, trebuie sa stii ca locul de pastrare joaca un rol esential. Acestea trebuie tinute intr-un loc intunecat, racoros si bine ventilat, precum o pivnita sau un beci. Temperatura ideala este intre 8 si 10 grade Celsius. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului