Pierderea unei relatii poate fi o experienta foarte dificila. Odata cu durerea provocata de pierderea persoanei iubite, planurile de viitor se splubera si ele. Afla cum sa treci rapid prin etapele unei despartiri.
Dupa o relatie serioasa , despartirea te poate face sa-ti pui la indoiala planurile de viitor. Pentru a trece mai rapid peste aceasta experienta, psihologii sustin ca cel mai important lucru este sa desparti trecutul de prezent.
Daca nu te-ai asteptat la despartire, aceasta experienta iti poate pune probleme si legate de increderea in sine si in cei din jur.
Revenirea dupa o despartire este un proces in trei etape cuantificabile, pe care trebuie sa le parcurgi pentru a te asigura ca sentimentele negative nu vor mai reveni.
Pentru a trece cu bine peste momentul despartirii, este important sa separi sentimentele provocate de situatia actuala cu cele din trecut, din alte relatii sau chiar din relatia cu parintii.
Atunci cand simti ca sentimente din trecut iti revin si te ameninta cu depresia, incearca sa le separi de situatia actuala.
Gandeste-te de unde vin aceste sentimente si incearca sa le identifici sursa. Analizeaza sentimentele si vezi daca ele sunt noi sau le-ai mai simtit. Chiar daca nu stii de unde vin o parte din sentimente, linisteste-te gandindu-te ca o parte dintre ele nu sunt legate de situatia prezenta.
Recuperarea dupa o despartire implica trei etape: un inceput, un mijloc si un final. Identifica in ce punct al procesului te afli, pentru a-ti da seama cat mai ai de parcurs pana in momentul in care vei fi depasit complet despartirea.
Prima etapa
Imediat dupa ce s-a produs despartirea, poti avea o stare de soc, de negare sau de amorteala.
Multora le vine greu sa creada ca s-a intamplat cu adevarat si, pentru cateva zile, impulsurile de a contacta partenerul sunt puternice.
Chiar daca sunt foarte suparati, cei mai multi nu accepta total ca au fost parasiti. Perioada de negare sau soc este un mecanismele natural de protectie impotriva durerii.
In aceasta etapa, poti avea probleme de concentrare si poti avea chiar dileme legate de sensul vietii tale in absenta relatiei la care nu erai inca pregatit sa renunti.
A doua etapa
Cea de-a doua etapa a durerii provocate de despartire este, de obicei, cea mai lunga si implica sentimente de frica, furie si depresie.
Anxietatea poate pune stapanire pe tine si poti avea dificultati in a-ti relua activitatile cotidiene in absenta partenerului. Unii oameni refuza sa-si accepte sentimentele, in timp ce altii au dificultati in a renunta la ele.
Chiar daca nu vrei sa dai drumul torentului de sentimente, pentru a nu te coplesi, in cele din urma va trebui sa faci acest lucru pentru a depasi despartirea.
In aceasta etapa, multi cred ca modul in care se simt acum va continua la nesfarsit. Sentimentele negative vor trece, insa in cazul relatiilor pe termen lung, procesul poate dura si un an.
A treia etapa
Finalizarea procesului de recuperare implica a treia etapa, in care perioadele de depresie s-au rarit si incepi sa-ti dai seama ca vei supravietui despartirii atat de dureroase. Speranta revine si incepi sa-ti faci din nou planuri de viitor.
Chiar si in ultima etapa, poti avea reveniri bruste in etapele anterioare, lucru perfect normal. Tine cont de faptul ca procesul nu este liniar, ci cu suisuri si coborasuri.
Acesta este momentul cel mai bun pentru a te gandi la greselile tale din timpul relatiei, care ar fi putut contribui la despartire.
Umple-ti timpul cu activitati care iti fac placere si nu uita ca despartirea si durerea ce i-a urmat nu au fost o situatie permanenta. Te vei simti mai puternic, odata ce depasesti acest moment dificil.