INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dragoste

#femei #barbati #cerere #initiativa #casatorie #traditie #conceptii

Studiu: Femeile isi pot cere in casatorie partenerii? In niciun caz!

In ciuda mentalitatii emancipate a tinerilor anului 2012, femeile nu pot cere un barbat in casatorie, fara ca actul sa fie privit cu scepticism. Un studiu efectuat in randul unui grup de studenti din California arata ca atat barbatii, cat si femeile cred cu tarie ca propunerea de mariaj nu trebuie sa vina niciodata din partea reprezentantelor sexului frumos.

Cererea in casatorie sau schimbarea numelui femeii la starea civila par sa fie respectate in continuare cu sfintenie, in ciuda stilului de viata nonconformist al tinerelor generatii. Femeile sunt stigmatizate de societate daca inainteaza o cerere in casatorie, cel putin asa reiese dintr-un studiu efectuat anul acesta de un grup de psihologi americani.

Initiativa casatoriei, exclusiv a barbatilor?

Absolut, daca ii intrebam pe cei 277 de studenti de la Universitatea Santa Cruz din SUA, care au participat la un studiul dedicat casatoriei. Tinerii si-au exprimat atitudinea privind cererile in casatorie si schimbarile de nume odata cu casatoria, dupa ce isi unesc destinele cu partenerii. Rezultatele arata ca:

  • 66% dintre studenti cred cu tarie ca este normal ca barbatul sa propuna casatoria
  • 2,8% dintre studente sunt "putin" dispuse sa adreseze marea intrebare
  • niciun student de sex masculin nu a declarat ca i se pare normal sa fie cerut in casatorie
  • niciun respondent, de sex feminin si masculin, nu a votat categoric "da" pentru o cerere in casatorie inaintata de o femeie

La motivarea raspunsurilor date, 41% dintre femei si 57% dintre barbati au invocat rolul traditional al sexelor, prin care barbatul preia initiativa cererii in casatorie. Un respondent de sex masculin a spus ca si-ar simti "orgoliul lezat" daca i-ar fi ceruta mana, pe cand o alta studenta a numit cererea in casatorie facuta de o femeie drept un act "foarte bizar, stanjenitor".

Explicatia psihologilor

Surprinsi de vehementa studentilor in raspunsurile oferite, echipa de psihologi care a derulat studiul a incercat sa gaseasca si sursele mentalitatii "invechite" de care tinerii au dat dovada. Asa cum se asteptau, conceptiile respondentilor privind casatoria sunt 100% mostenite.

Dupa ce au verificat factori familiali privind etnia, cultura si modul de viata al respondentilor, cercetatorii au descoperit ca tinerii promoveaza intocmai traditiile invatate acasa.

Cu toate ca urmarea modelelor predecesorilor nu este un lucru blamabil, o doza de flexibilitate ramane cruciala pentru pastrarea armoniei in cuplu, conchid psihologii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare