Te-ai saturat sa-i auzi pe prietenii tai casatoriti vorbind despre cat de minunata este viata de cuplu, iar pe cei inca singuri laudand beneficiile burlaciei? Nu sunt increzuti, asigura psihologii, si nici nu vor sa te faca sa te simti prost daca te afli in tabara opusa. Cu trecerea timpului, niciunii nu vor renunta la parerea lor, deoarece persoanele care considera ca statutul lor marital nu se va schimba tind sa-l idealizeze, dupa cum a aratat un studiu recent.
Concluzia principala a studiului a fost aceea ca atat cuplurile casatorite, cat si celibatarii isi lauda statutul si dau impresia ca nu ar renunta niciodata la el, nu din cauza ca au descoperit ei solutia fericirii, ci din cauza ca incearca prin toate modalitatile sa se autoconvinga ca au descoperit-o.
Teoria disonantei
Studiul, citat de "Time" si care urmeaza sa fie publicat in "Psychological Science", se bazeaza pe teoria disonantei cognitive, un concept psihologic definit pentru prima data la jumatatea secolului trecut. Disonanta cognitiva apare ori de cate ori o persoana are in acelasi timp doua opinii care nu numai ca nu se sustin una pe alta, dar se si exclud. In acest caz, oamenii au tendinta sa caute argumente in favoarea convingerilor sau actelor lor.
Conform psihologilor, la fel se intampla si in ceea ce priveste statutul marital. Daca crezi ca este mai bine sa fii singur trebuie sa vezi partea buna a acestui statut si nu sa pierzi timpul invidiindu-i pe cei care au o relatie. In mod similar, daca crezi ca relatia ta este una de viitor, nu are sens sa te gandesti la cum era pe vremea cand erai singur.
Idealizarea statutului marital
Rezultatele studiului au aratat, de asemenea, ca persoanele care tind sa creada ca relatia lor este una de durata sunt mai fericite si au o gandire pozitiva asupra acestui statut, in timp ce persoanele singure tind sa idealizeze statutul lor si sa aduca contraargumete ideii de a avea o relatie.
Studiul explica si de ce cuplurile casatorite tind sa se indeparteze de prietenii care nu au facut inca acest pas sau de ce ii exclud din cercul lor pe cei care se despart de partenerii de viata.
Totusi, cercetarea nu a confirmat o prejudecata sustinuta de mentalitati, si anume ca persoanele casatorite si-ar idealiza mai mult statutul decat cele singure. „O concluzie surprinzatoare a fost faptul ca nu s-au inregistrat diferente majore intre cele doua tabere. In aceeasi proportie, persoanele singure se bucura de statutul lor, precum cei aflati intr-un cuplu, desi mentalitatea culturala spune ca idealul il reprezinta casatoria”, a explicat Kristin Laurin, profesor de psihologie la Universitatea Standford (SUA).
Sursa foto: depici.ro