Relatia tampon este acea poveste de dragoste nascuta la scurt timp dupa o despartire si functioneaza ca o terapie, prin care cuplarea cu un nou partener vindeca ranile emotionale ale trecutului. Mai mult decat atat, relatia tampon poate sa inceapa chiar in timpul unei alte legaturi amoroase existente, sub forma unei infidelitati emotionale care anunta un nou inceput pentru viitor.
Multe persoane tind sa se angajeze intr-o alta relatie de cuplu foarte curand dupa o dezamagire in dragoste, deoarece au nevoie de o "distragere" de la suferinta cauzata de o despartire si de la singuratatea brusca survenita dupa separare.
In multe cazuri, relatia tampon este o coincidenta fericita a vietii, prin care un individ dezamagit reuseste sa se detaseze de trecut si sa revina cu rapiditate la sentimente mai bune fata de dragoste. In alte situatii, terapia prin cuplare poate sa predispuna unui nou esec personal, intrucat alegerea partenerului nu este deloc selectiva.
Avantajele relatiei tampon
Relatia tampon are marele merit de a atenua agonia durerii emotionale majore si de a favoriza continuitatea vietii in conditii normale, fara depresii si ganduri negative. Foarte multi oameni isi neutralizeaza suferinta despartirii prin eliberarea intensitatii emotiilor si a pasiunii cu noua dragoste iesita in cale.
In plus, cunoasterea unui alt pretendent cu virtuti si calitati noi ajuta, de multe ori, ca sentimentele investite in partenerul din trecut sa se stinga. Intervine certitudinea ca exista, intr-adevar, altcineva mai bun!
Pericolele relatiei tampon
Chiar daca are avantaje evidente, relatia tampon poate sa fie, in acelasi timp, sortita esecului. In primul rand, asteptarile prea mari privind rolul de erou al noului partener, care este "obligat" sa repare greselile comise de cel de dinainte, se pot solda cu o noua despartire, deloc tonica si benefica pentru psihic.
O relatie cu un inceput sanatos inseamna sa iti inchei socotelile cu dragostea apusa, sa intelegi cu adevarat ce greseli ai comis si ce iti doresti in dragoste, ca abia apoi sa poti evalua corect compatibilitatea celui nou-venit in viata ta.
Un al doilea pericol al angajarii intr-o relatie tampon este graba de a sari in bratele altcuiva, din dorinta de a recompensa cumva timpul indelungat irosit alaturi de partenerul din trecut. Aceasta motivatie puternica poate aduce cu sine decizii pripite, cu consecinte importante pentru viitor.
O situatie foarte comuna este aceea in care noul partener al relatiei tampon este folosit pentru o scurta perioada, apoi abandonat in urma cicatrizarii ranilor. Acest demers este lipsit de scrupule, moralitate si demnitate. Pana la urma, durerea emotionala ajuta la maturizarea celui care o experimenteaza.
Cum stii ca te afli intr-o relatie tampon?
In primul rand, relatia tampon incepe la foarte scurt timp dupa o despartire, deci poate fi recunoscuta pe baza acestui criteriu simplu. Al doilea indiciu graitor este acela ca te astepti va noul partener sa aiba toate calitatile care ti-au lipsit la fostul sau pe care le-ai adorat la acesta si le cauti din nou, pentru un confort psihic intens.
Atunci cand decizi sa te implici intr-o noua relatie doar din satisfactia ca ii vei provoca suferinta partenerului de care te-ai despartit, relatia este cu siguranta una de tip "tampon". In plus, refugierea in bratele primului sosit din teama singuratatii sau din dorinta de a uita de dorul fostului partener sunt alte garantii ale existentei unei relatii tampon veritabile.