Dragoste

#emotii #dragoste #sentimente

Psiholog: Oamenii confunda Dragostea cu o emotie puternica pe care nu o inteleg

In educatia formala, suntem privati de acest limbaj, numit emotia. Devenim supraobedienti prin prisma tuturor formelor sociale, iar puterea noastra emotionala scade. Astfel, potrivit psihologului Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, nu mai spunem ce simtim, ce vrem, nu mai suntem sinceri sau deschisi si credem ca vom fi judecati de catre ceilalti.

“Emotiile sunt reactii sau perceptii la ceva sau cineva din exterior. Dragostea nu este emotie si nici reactie. Pentru ca daca ar fi, ar disparea la fel ca orice alta emotie, la stimulii exteriori. Ce oamenii acum numesc Dragoste, este atractie bazata pe tipar fizic, comportament si programe educationale si sociale intalnite. Omul este amagit de aceasta Dragoste si o confunda cu o emotie puternica pe care nu o intelege, dar care il cuprinde, o traieste, si pentru ca nu stie ce este, aceasta se consuma ca si carburantul de la masina cand mergi cu ea. Emotiile ne pun in miscare spre a face ce ne dorim, iar prin ele luam decizii; unele bune, altele mai putin bune. In cazul omului nepregatit, emotiile pun stapanire pe el si nu poate judeca sau rationaliza o decizie. Astfel, nu stie ce sa faca pentru ca nu stie ce traieste”, explica psihologul Alexandru Plesea.

Totodata, specialistul este de parere ca emotiile nu au legatura cu judecata sau ratiunea, pentru ca daca ar avea, am putea simti fiecare cuvant sau fiecare adiere de vant venita spre noi.

“Pe de cealalta parte, Dragostea­ nu este un sentiment, deci nu o emotie, care apare si dispare in functie de dispozitie, ci este o recunoastere a ceea ce, prin cel din fata ta, vezi la tine: Cresterea rabdarii, acceptarii, empatiei, surprizelor, entuziasmului, etc. Din acest motiv, dragostea dainuie la unii, iar la altii nu. Accesarea emotiilor, prin reactii temporare, este ca intrarea intr-un vis in care nu se pot controla lucrurile. Accesare dragostei, prin recunoastere, este ca iesirea din vis si posibilitatea de a alege. Emotia poate fi unita cu ratiunea. Ratiunea intelege ce traiesc. Acest lucru cere o practica pe care toate cartile sacre se straduiesc din rasputeri sa le randuiasca celor ce cauta. Emotia, ca sentiment, reactie sau perceptie este alt creier, cu viteze mai rapide decat mintea. De asta, uneori,  simti ce se intampla in fata ta, inainte ca mintea sa ia o decizie. Din pacate e doar uneori. Emotiile sunt reactii rapide, in cazul omului neatent si nepregatit, sau raspunsuri utile momentului, prin intelegere, in cazul omului atent si pregatit”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare