Dragoste

#dragoste in timpul pandemiei #coronaviurs #pandemie coronavirus #relatii de cuplu #cuplu #pandemie

Pandemia de coronavirus, test pentru cupluri! Veti rezista impreuna pana la finalul acesteia?

Statul acasa timp de cateva saptamani, alaturi de partener, si stresul la care suntem supusi in aceasta perioada poate afecta si cele mai frumoase relatii. Perioada de carantina este o adevarata provocare pentru cuplurile solide, si un adevarat test pentru cele care se afla la inceput de drum. Pentru cei care mai au si copii, relatiile pot deveni si mai tensionate.

Acesta perioada este cu atat mai dificila cu cat petrecem 24 din 24 de ore alaturi de persoana de cuplu. Lucru care in trecut nu se intampla, deoarece cea mai mare parte din timp ne-o petreceam la locul de munca. Acum, multi dintre noi ne-am vazut nevoiti sa lucram de acasa sau, si mai rau, au ramas fara un loc de munca.

Daca vrei sa treci cu brio peste aceasta perioada si sa ai o relatie fericita alaturi de partenerul de cuplu este momentul perfect pentru a stabili niste reguli, pentru a seta limite si pentru a crea un program care sa se potriveasca pentru amandoi (mai ales daca aveti copii).

Comunicarea, secretul unei relatii sanatoase

Comunicarea este esentiala in orice relatie, nu numai in perioada pandemiei de coronavirus. Dar acum este cu atat mai importanta.

Este esential sa discutam cu partenerul de cuplu despre ceea ce simtim, sa stim ce simt partenerii nostri si sa avem discutii sincere cu privire la ceea ce ne dorim in aceasta perioada, dar si despre cum vedem lucruri. Nu toata lumea are aceeasi perspectiva asupra lucrurilor care se intampla in momentul de fata. Unii considera ca poate veni sfarsitul lumii, in timp ce altii privesc lucrurile cu detasare si increderea ca totul va fi bine. Daca partenerul de cuplu este speriat de ceea ce se poate intampla, trebuie sa-i fim alaturi si sa incercam sa-l linistim, insa fara a incerca sa-i impunem parerea noastra.

Oferiti-va spatiul de care aveti nevoie

Daca lucrati de acasa, sau doar unul dintre voi lucreaza, este important sa stabiliti limite. Unii au nevoie de liniste in timp ce lucreaza, altii lucreaza mai bine daca asculta muzica. Daca nu aveti camere separate, unde sa va puteti desfasura activitatea, este indicat sa stabiliti cand puteti asculta muzica sau ca partenerul care vrea sa asculte muzica sa poarte casti. Iar acesta este doar un exemplu.

In situatia in care partenerii locuiesc intr-un spatiu foarte mic si stau atat de mult impreuna vor incepe sa simta lipsa spatiului personal. De aceea este important sa se seteze niste limite. Fiecare partener sa spuna cand are nevoie de timp doar pentru el (fie ca vrea sa citeasca o carte, sa vada un film, sau sa faca orice altceva care sa-l deconecteze de la ceea ce se intampla in jur).

Ia lucrurile usor

Este imposibil ca stresul (cel de la munca, cel de acasa si cel provocat de ceea ce se intampla acum in intreaga lume) sa nu afecteze relatiile. Cel mai bine este ca atunci cand partenrul este stresat sa-i oferi timp sa-si revina. Nu amplifica starea deoarece totul va duce la certuri fara rost.

Iar daca esti tu cel care se simte nervos(nervoasa), inainte de a discuta cu partenerul despre ceea ce te supara asteapta sa te calmezi. Astfel vei evita discutii aprinse si reprosuri pe care apoi le vei regreta.

Stabiliti rutine

Fiecare are nevoie de o rutina in viata zilnica, iar in aceasta perioada rutina multor persoane s-a schimbat. De exemplu, daca inainte iti beai cafeaua in liniste, deoarece partenerul pleca inaintea ta la munca, acum e posibil sa nu mai ai parte de acest lucru. Explica-i partenerului ca ai nevoie de rutina ta si cum te ajuta aceasta. Cu siguranta va intelege. Vorbiti despre rutinele pe care doriti sa le aveti si stabiliti-va programul in asa fel incat sa le respectati reciproc.

Nu renuntati la micile placeri

Carantina ne-a schimbat tuturor viata, insa asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la lucrurile care ne faceau placere inainte. Trebuie doar sa le adaptam perioadei in care traim. Daca se exemplu aveati o seara in care va placea sa comandati mancare, nu renuntati la acest obicei. Iar intalnirile cu prietenii, pot avea loc online. Sigur, nu este acelasi lucru, dar lucrurile marunte sunt cele care fac diferenta si care ne ajuta sa trecem mai usor peste aceasta perioada.

Apeleaza la terapia de cuplu

Daca aveti pobleme pe care nu le puteti rezolva, sau stresul din aceasta perioada nu poate fi gestionat de voi, apelati la terapia de cuplu. Numerosi psihologi si psihoterapeuti ofera consiliere online. Nu astepta pana cand va fi prea tarziu pentru a-ti salva relatia sau casnicia. 

Sursa foto: pxfuel.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului