Dragoste

#treburi gospodaresti #cuplu #comunicare #casa

Mutatul impreuna, pericol pentru relatie?

Mutatul impreuna este un pas important in orice relatie. Daca este insa tratat superficial, el poate duce la deteriorarea relatiei si chiar la despartire. Afla cum sa iti protejezi relatia atunci cand hotarasti sa te muti impreuna cu partenerul.

Multe cupluri nu sunt pregatite cu adevarat pentru mutatul impreuna, iar experienta poate deveni stresanta si poate pune in pericol relatia atunci cand nu este planificata corect.

Afla care sunt semnalele de alarma la care trebuie sa fii atent cand decizi sa te muti impreuna cu persoana iubita si cum poti elimina obstacolele, pentru ca totul sa decurga cu succes si mutarea sa fie cu adevarat un pas inainte in relatia ta.

 

1  Analizeaza semnele de intrebare

 

Cand ajung la despartire, multi oameni pot identifica usor momentul in care au aparut primele probleme in relatie si acesta este, de obicei, inainte de mutatul impreuna.

Ia aceasta hotarare doar dupa ce ai analizat toate aspectele relatiei voastre si dupa ce motivele pentru care ai hotarat sa faci acest pas sunt clare.

In cazul in care exista probleme, mutatul impreuna nu le va atenua, efectul va fi contrar. Sigur, pentru multe cupluri, faptul ca locuiesc impreuna este un factor motivant pentru a incheia mai rapid conflictele si pentru a se impaca repede dupa o cearta.

Daca partenerul tau are si el rezerve cu privire la mutatul impreuna, probabil ca acest pas ar trebui amanat.

 

2  Clarifica presupunerile

 

Faptul ca presupui ca vei putea face lucrurile intr-un anumit fel fara sa-i comunici asta partenerului se poate transforma rapid intr-o problema majora.

Mutatul impreuna implica coordonarea tuturor activitatilor cotidiene si casnice ale unui cuplu si iti asumi cel mai mic risc atunci cand discuti din timp cu partenerul.

Discutati cele patru optiuni valabile pentru rezolvare oricarei probleme casnice: ca mine, ca tine, ca noi si in ambele feluri.

Daca ai hotarat sa iti schimbi un obicei de dragul partenerului, tine cont de faptul ca obiceiurile se schimba cel mai rapid in trei saptamani. Chiar daca vor exista tensiuni in acest timp, daca nu renuntati la hotararea luata impreuna, veti depasi problema in mai putin de o luna.

 

3  Decideti cum impartiti responsabilitatile casnice

 

Lasati deoparte intelepciunea populara si listele cu "treburile femeii" si "treburile barbatului" pentru a crea un nou model potrivit pentru voi.

Nu conteaza cine isi asuma ce responsabilitate atata vreme cat lucrurile raman relativ echilibrate si niciunul dintre voi nu simte frustrari.

Discutati in mod deosebit impartirea treburilor casnice, de la gatit si schimbatul becurilor pana la curatenie si plata factuilor. Cateva zeci de minute petrecute acum stabilind detaliile va pot scuti de multe conflicte pe termen lung.

 

4  Negociati nevoile, nu parerile

 

Pentru a elimina conflictele odata ce va mutati impreuna, analizati-va cu atentie nevoile si porniti negocierea de la ele si nu de la prejudecati si obiceiuri care nu sunt bazate pe nimic cu adevarat important.

Atunci cand ai stabilit care este nevoia primara , poti gasi mai multe solutii pentru satisfacerea ei. Nu ii repeta partenerului ceea ce doresti la nesfarsit, ci gandeste-te ce nevoie iti satisface dorinta, pentru a putea gasi o solutie de compromis.

De exemplu, daca unul dintre voi insista sa iasa cu prietenii, iar celalalt sa petreaca timp in casa, solutia de compromis poate fi invitarea prietenilor in vizita la voi.

Chiar daca v-ati mutat impreuna pentru a petrece cat mai mult timp unul in compania celuilalt, nu uitati sa pastrati legatura cu rudele si prietenii apropiati si perioadele de timp dedicate propriei persoane. Petrecerea fiecarui moment liber impreuna poate fi un alt pericol pentru relatia voastra pentru ca va duce la frustrari pe termen lung.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului