Monogamia, traiul cu un singur partener intim, este cel mai acceptat mod de viata de societatile moderne ale lumii. Cu toate acestea, era contemporana pare sa se indrepte tot mai des catre poligamie, adultii alegand relatii deschise si amanarea casatoriei in locul unui angajament serios pe termen lung. Exista suficiente motive pentru care monogamia este de preferat, potrivit cercetarilor psihologilor.
Haosul social si personal nu se poate tine sub control decat prin reguli, iar monogamia impune un stil de viata in care limitele previn dezastre. Sociologii si psihologii au descoperit o mai buna eficienta a societatilor care promoveaza monogamia, in comparatie cu populatiile traditional poligame.
Iata care sunt principalele motive pentru care este ideal sa traiesti cu un singur partener toata viata:
1 Siguranta
Monogamia induce siguranta emotionala de care orice individ are nevoie, in special atunci cand traverseaza momente dificile in viata. In afara de sentimentul protectiei emotionale, monogamia mai aduce si siguranta sociala si economica, intr-un cuplu in care partenerii raman alaturi unul de celalalt pe parcursul vietii.
2 Copiii sanatosi
Indiferent de nivelul conditiilor pe ar putea o persoana ar putea sa le asigure in mod independent unui copil, cel mic nu va avea un psihic echilibrat in lipsa celor doi parinti constanti, care sa il educe si sa ii fie alaturi fara exceptie.
3 Stabilitate
O relatie monograma asigura stabilitatea in viata adultilor, acel confort psihic de a apartine cuiva si undeva. Schimbarile permanente actioneaza ca un factor de dezechilibru, ceea ce poate aduce consecinte grave la nivel psihologic si mental.
4 Sanatate
Fara doar si poate, viata cu un partener stabil inseamna un risc scazut de a contact o boala cu transmitere sexuala. Tranzitul permanent de la o relatie fugitiva la alta este periculos pentru sanatate, atat fiziologic, cat si psihologic.
5 Atasamentul
Fiecare fiinta umana are o nevoie de necontestat de a se simti atasata emotional si fizic de cineva. Aceasta traire este cea care aduce sentimentul de implinire intr-o relatie, iar monogamia creeaza circumstantele necesare ca ea sa se produca. Atasamentul nu este sinonim cu dependenta, insa! A simti o legatura puternica fata de cineva, cu efecte pozitive asupra propriei fiinte, nu inseamna sa depinzi de acesta intru totul.
6 Compania
Ideea traiului liber, in deplina independenta de altii, suna excelent la varste fragede. Nu implica restrictii, reguli si compromisuri in doi. In timp, singuratatea ia locul acestor avantaje trecatoare, iar sentimentul de insatisfactie profunda se instaleaza fara echivoc.
Monogamia inseamna ca beneficiezi de compania unui partener pana la sfarsitul vietii, prin respectul si loialitatea pe care ai castigat-o in fata acestuia de-a lungul timpului. In plus, stima de sine si imaginea fata de propria persoana capata valente pozitive, prin reusita mentinerii unui parteneriat conjugal durabil si concretizat in realizari admirabile prin efort comun.
#monogamie #casatorie #relatie de cuplu
Monogamia: 6 motive importante sa ai un singur partener toata viata
Monogamia: 6 motive importante sa ai un singur partener toata viata Monogamia, traiul cu un singur partener intim, este cel mai acceptat mod de viata de societatile moderne ale lumii. Cu toate acestea, era contemporana pare sa se indrepte tot mai des catre poligamie, adultii alegand relatii deschise si amanarea casatoriei in locul unui angajament serios pe termen lung. Exista suficiente motive pentru care monogamia este de preferat, potrivit cercetarilor psihologilor.

- 2012-10-05 2012-10-05
Articole din dragoste
Sfatul expertului
Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala
Sfatul expertului