Dragoste

#parteneri #cuplu #minciuni #conflicte #incredere #minciuni grosolane

3 minciuni nevinovate pe saptamana, secretul armoniei in cuplu

In mod normal, minciunile nu sunt privite cu ochi buni, mai ales daca sunt spuse in sanul unui cuplu, insa un studiu recent arata ca anumite minciuni sunt permise intre parteneri, ba chiar sunt recomandate de specialisti, intrucat pot mentine armonia intr-o relatie.

O cercetare realizata de psihologii de la Universitatea DePaul din Chicago si Universitatea Virginia de Vest (SUA), publicata in revista "Communication Quarterly", arata ca cei mai multi parteneri se mint, in medie, de trei ori pe saptamana. In general, minciunile observate in cadrul studiului nu sunt nocive, dimpotriva, ii pot ajuta pe parteneri sa aiba o relatie sanatoasa.

Minciunile nevinovate pot consolida o relatie

Sean Horan, profesor la Universitatea DePaul si autorul studiului, sustine ca minciunile nevinovate pot consolida o relatie, deoarece ii ajuta pe parteneri sa aiba mai multa incredere unul in celalalt.

"Nu vrem sa stim intotdeauna adevarul", spune Horan. Astfel, minciunile nevinovate se dovedesc a fi adevarati aliati intr-o relatie, intrucat alunga dezamagirile emotionale si previn conflictele.

Studiul se bazeaza pe datele adunate de la 57 de persoane, cate o persoana din fiecare cuplu, cu varste cuprinse intre 18 si 27 de ani. Participantii la cercetare au notat intr-un jurnal fiecare minciuna pe care au spus-o in cuplu si motivul pentru care au decis sa ascunda adevarul.

Dupa ce au cumulat toate datele, specialistii au ajuns la concluzia ca partenerii spun trei minciuni pe saptamana, cu scopul de a-si proteja jumatatea. De exemplu, daca unul dintre parteneri se tunde, celalalt spune ca ii sta bine cu noua tunsoare, desi in realitate parerea lui este alta.

Alte persoane au obiceiul de a-si ascunde sentimentele doar pentru a nu-si rani partenerul. In ciuda faptului ca nu au chef sa rada la o gluma a partenerului, unele persoane fac acest lucru doar pentru ca iubitul sau iubita sa se simta bine.

Minciuni nevinovate vs minciuni grosolane

"Minciunile nevinovate sunt frecvente intr-o relatie, dar motivele din spatele lor nu sunt rele", sustine coautoarea studiului, Melanie Booth-Butterfield, psiholog la Universitatea Virginia de Vest.

Expertii au adaugat ca minciunile nevinovate pot salva o relatie, insa minciunile care ascund fapte grave, cum este inselatul, pot avea efectul opus, adica pot distruge o relatie. Prin urmare, persoanele care aleg sa spuna minciuni in cuplu trebuie sa se gandeasca bine daca ceea ce spun este o minciuna nevinovata sau una grosolana.

Sursa foto: thefrisky.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare