Dragoste

#iubire #incredere #comunicare

Metode sigure pentru a-ti imbunatati relatia

Cele mai multe relatii trec prin perioade mai putin fericite pentru ambii parteneri, insa acestea pot fi rezolvate mai usor daca accepti sfaturile specialistilor.

Lasa deoparte intelepciunea populara si modele comportamentale prezente in media si abordeaza probleme intr-o relatie din perspectiva stiintifica.

Askmen.com a adunat sfaturi verificate de studii aprofundate, care te pot ajuta sa rezolvi mai usor problemele din relatia ta.

Bazate pe studii si pe recomandari ale psihologilor, sfaturile de mai jos te pot ajuta sa iti intaresti legatura cu partenerul, daca amandoi sunteti deschisi la ideea comunicarii pentru rezolvarea problemelor din relatie.

 

1  Intareste prietenia care sta la baza relatiei tale

 

Gradul de satisfactie produs de o relatie este strans legat de legatura ta cu parterenul. Un studiu realizat de Prior si Glasser in 2006, arata ca 65% dintre copii simt siguranta atunci cand formeaza o relatie afectiva, iar 35% sunt nesiguri.

Pentru adulti, nesiguranta intr-o relatie duce la gelozie, obsesie si alte probleme.

Daca vrei sa intaresti relatia ta si sa elimini sentimentele de nesiguranta, cea mai sigura cale sunt activitatile de cuplu care va fac placere amandurora.

 

2  Nu uita sa apreciezi persoana de langa tine

 

La inceputul oricarei relatii, ambii parteneri depun efort pentru a-l impresiona pe celalalt.

Specialistii spun ca secretul unei relatii lungi si fericite este mentinerea unui grad de interes pentru a-i arata partenerului cat de mult il apreciezi.

Complimentele si cadourile oferite in lipsa unei ocazii speciale pot intari apropierea dintre voi.

 

3  Traieste in prezent

 

Disponibilitatea de a petrece timp cu partenerul este strans legata de sansele de supravietuire ale relatiei pe termen lung.

Atentia acordata partenerului atunci cand vrea sa comunice ceva care nu prezinta foarte mult interes pentru tine te poate rasplati pe termen lung.

In caz contrar, daca intotdeauna iti gasesti ceva mai important de facut in loc sa petreci timp cu iubitul sau iubita, creezi riscul ca relatia sa nu supravietuiasca dupa urmatoarea cearta.

 

4  Renunta la gandurile negre

 

Cuplurile nefericite se concentreaza adesea pe aspectele nereusite ale relatiei lor.  Acestea risca sa ignore evenimentele placute si sa corde o atentie deosebita aspectelor negative.

Cand simti ca o actiune a partenerului tau iti provoaca o reactie negativa puternica, incearca sa te gandesti daca ai fi la fel de critic in cazul in care rolurile ar fi inversate.

Concentreaza-te asupra momentelor placute petrecute impreuna, daca vrei ca relatia ta sa reziste.


5  Invata sa faci compromisuri

 

Relatiile in care unul dintre parteneri refuza sa faca compromisuri si are o atitudine dominanta au sanse de reusita pe termen lung de numai 19%.

Daca te impui categoric in orice hotarare care va priveste pe amandoi, vei reusi sa-ti faci partenerul sa simta ca parerea lui nu conteaza.

Invata sa faci compromisuri, pornind de la deciziile minore, care nu te afecteaza foarte mult.

 

6  Gasiti telurile comune

 

Atunci cand un cuplu nu mai are teluri comune, ambii parteneri sunt tentati sa-si caute parteneri cu care sa fie mai potriviti.

Daca simti o distanta in relatia ta in ceea ce priveste viata si viitorul impreuna, discuta cu partenerul tau aceste aspecte si gasiti punctele comune pentru care sa munciti apoi impreuna.

 

7  Accepta ceea ce nu poti schimba

 

Potrivit expertilor in relatii, 69% dintre conflictele dintr-o relatie sunt probleme recurente, care nu pot fi rezolvate cu usurinta.

Concentreaza-ti eforturile asupra problemelor care pot fi rezolvata cu incredere, comunicare si rabdare. In cazul problemelor recurente, trebuie sa gasesti sursa lor inainte de a putea actiona.

Discuta cu partenerul toate implicatiile emotionale ale conflictului, chiar daca asta inseamna deschiderea unor rani vechi din relatie. Amandoi trebuie sa va inarmati cu multa rabdare si sa ascultati cu atentie ce spune partenerul inainte de a ii explica si punctul tau de vedere.

Chiar daca nu vei rezolva usor un conflict recurent, incearca sa intelegi argumentele partenerului si discutati impreuna despre problema care sta la baza acestuia. In timp, veti reusi sa faceti progrese si in eliminarea conflictelor recurente, daca fiecare dintre voi este dispus sa faca mici concesii partenerului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului