INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Dragoste

#gelozie #libertate #relatie

Libertatea in cuplu: unde se inchid granitele?

Libertatea in cuplu poate insemna ceva diferit pentru fiecare. Pentru unii poate reprezenta siguranta si multumire, in timp ce pentru altii este un element periculos.

Cum definim libertatea? Multi fac greseala sa defineasca libertatea asemenea unui copil de 10 ani: " Fac ce vreau , cand vreau!".

O relatie intre doi oameni maturi nu poate exista in acest univers al copilariei, in care niciunul dintre parteneri nu renunta la absolut nimic din ce-si doreste, indiferent de consecinte.

Atunci cand simt ca libertatea le este amenintata, multi oameni contribuie activ la creearea unei atmosfere tensionate in cuplu. Ca intr-un razboi, excesul de forta, justificat sau nu, duce la o situatie in care nu exista castigatori, doar perdanti. Ultimatumurile legate de libertate pot duce chiar la incheierea relatiei.

Libertatea in cuplu nu poate exista fara incredere si fara compromis. Pentru cei care se tem ca-si vor pierde libertatea intr-o relatie, cel mai bun exercitiu este vizualizarea limitelor libertatii partenerului. Daca ii acorzi aceleasi drepturi pe care le ceri si tu, aveti o relatie perfecta!

Din pacate insa, intr-o relatie cei mai multi oameni folosesc un standard dublu. Oricat de greu ar fi sa intelegi modul de gandire al partenerului, acest lucru este esential pentru ca relatia sa functioneze si amandoi sa puteti fi fericiti impreuna.

Pentru a putea acorda cu adevarat libertate partenerului, trebuie cultivata increderea. Abia dupa o fundatie de respect reciproc si incredere, libertatea poate exista in cuplu fara sa puna in pericol relatia.

 

Cuplu vs. libertate

 

Cel mai important aspect al libertatii in cuplu este timpul petrecut pentru satisfacerea nevoilor emotionale personale.

Iesirile cu prietenii, fara partener, nu trebuie incriminate ca un afront adus relatiei de cuplu. Acorda libertate partenerului cand e vorba de iesiri cu prietenii si vei putea si tu sa-ti revezi prietenii vechi sau colegii de liceu fara regrete.

Psihologii atrag atentia asupra faptului ca cel mai important factor al timpului petrecut impreuna este calitatea, nu cantitatea. Daca se distreaza intr-o seara cu prietenii, in seara urmatoare puteti lua o cina romantica.

Probleme intervin atunci cand stilul de viata al unui partener difera foarte mult de al celuilalt. Cand activitatea ta preferata de cuplu este vizionarea unor programe TV imbratisati pe canapea, nu-i poti reprosa ca vrea sa se distreze cu prietenii.

 

Atentie la limbajul trupului

 

Echilibrul libertatii partenerilor intr-o relatie poate fi atins doar atunci cand fiecare exploreaza granitele celuilalt.

Incearca un experiment simplu: nu-i mai acorda atentie si asteapta sa vezi cand simte nevoia de apropiere de tine. Nu trebuie sa te retragi intr-un mod agresiv, care sa-i dea de inteles ca a gresit cu ceva. Ocupa-ti timpul cu ceva placut pentru tine, pana cand partenerul da semne ca vrea sa comunice. Nu discuta acest experiment niciodata cu partenerul, deoarece poate crea tensiuni: nimanui nu-i place sa fie tratat ca un cobai!

In functie de durata relatiei si de capacitatile tale de a-i citi limbajul trupului, poti descoperi exact nevoia de libertate a partenerului si astfel scapi de riscul de a-l sufoca. Daca simti ca libertatea lui devine o problema pentru nevoile tale, discuta cu el aceste aspecte.

Explica-i cum te afecteaza actiunile lui si afla ce parere are despre limitele libertatii in relatie.

 

Asteptarile nerealiste ucid libertatea

 

Cel mai mare pericol pentru libertatea in cuplu sunt asteptarile.  Atunci cand devin convinsi ca si-au gasit "sufletul pereche”, cei mai multi oameni se asteapta ca partenerul sa urmeze tiparul stabilit de mult de tine pentru persoana ideala.

Daca nu inveti sa-ti stapanesti asteptarile, vei restrictiona agresiv libertatea partenerului. Pentru o femeie asteptarile pot insemna dorinta de a auzi zilnic cat de mult este iubita. Pentru un barbat, asteptarile pot tine de idealul gospodinei perfecte, care are si un loc de munca si se ocupa de tot ce este necesar in administrarea caminului.
 

Problema libertatii in cuplu este una complexa, care poate fi rezolvata doar prin comunicare si incredere. Gelozia partenerului, chiar daca iti creste uneori stima de sine , devine un factor negativ atunci cand iti pune in pericol libertatea.

Stabiliti impreuna granitele prin comunicare si respectati-le. Libertatea in cuplu si responsabilitatile unei relatii nu se exclud reciproc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare