Dragoste

#relatie de cuplu #empatie #empatie cuplu #viata de cuplu

Empatia in cuplu, un ingredient esential in orice relatie

Empatia reprezinta o componenta esentiala in comunicarea si relationarea din viata de cuplu . Capacitatea de a fi empatic in relatia cu persoana iubita are efecte majore asupra nivelului general de satisfactie al relatiei respective. Cum te afecteaza, mai exact, faptul ca esti sau nu empatic cu partenerul tau?


Cand esti empatic


Empatia este abilitatea de a recunoaste sentimentele si starea de spirit ale altei persoane. Cand esti empatic in relatia de cuplu, reusesti sa simti care este starea interioara a partenerului de viata si sa intelegi ceea ce l-a adus in aceasta stare. Desi simti ce simte celalalt, nu pierzi contactul cu propria ta stare de spirit .

Din punct de vedere al unei relatii sanatoase de cuplu, empatia este un ingredient esential, care trebuie sa existe reciproc. Specialii in relatii afirma ca lipsa empatiei in cuplu impiedica partenerii sa se inteleaga cu adevarat.

Una dintre cele mai mari nevoi umane este aceea de a se face auzit si inteles. Cand acest lucru nu se intampla, persoana in cauza sa simte singura, sufera si se distanteaza chiar si de sot sau partener. In cele din urma, lipsa de empatie poate duce la resentimente .


Femeile sunt mai fericite cu parteneri empatici


Un nou studiu arata ca barbatii vor sa stie daca partenera lor de viata este fericita. In acelasi timp, femeile vor ca barbatul iubit sa-si dea seama atunci cand ele sufera. Studiul a fost realizat la Scoala de Medicina Harvard si publicat de Asociatia Americana de Psihologie. Pentru aceasta cercetare au fost chestionate 156 de cupluri heterosexuale.

Pentru femei, faptul ca-si vad partenerul trist este o dovada ca acesta este implicat emotional in relatie, inclusiv in perioadele mai dificile. Dimpotriva, femeile sunt nemultumite cand intr-un conflict, partenerul ramane pasiv, se arata in acelasi studiu. De asemenea, s-a constatat o legatura intre nivelul de satisfactie resimtit in acea relatie si eforturile fiecaruia de a fi empatic.

O relatie de cuplu satisfacatoare este direct legata de abilitatea barbatului de a "citi" corect emotiile femeii. Cu cat incearca barbatii si femeile sa fie mai empatici in relatia de cuplu, cu atat se considera mai fericiti.


Cum poti sa-ti dezvolti empatia


Este usor sa fii empatic cu partenerul de viata intr-o zi frumoasa de primavara, cand va plimbati prin parc. Ce se intampla, insa, cand partenerul tau traverseaza o perioada foarte dificila la serviciu, in timp ce tie iti merg toate foarte bine? In astfel de cazuri, empatia nu apare intotdeauna in mod natural, dar poate fi exersata.

O modalitate de a fi mai empatic o reprezinta meditatia. Neurologii afirma ca meditatia exploateaza creierul din mai multe puncte de vedere. Unele dintre ele sunt circuite care conduc la un atasament sigur si sanatos, iar alte circuite se crede ca au legatura cu starea de empatie.

Meditatia favorizeaza cresterea capacitatii de a fi empatic deoarece te aduce intr-o stare de liniste, in care devii mai constient de tine insuti si de realitatea din jur. Atunci cand nu suferi din cauza propriilor sentimente si senzatii, iti este mai usor sa deschizi "un canal" spre starea de spirit a celor de langa tine.

Sursa foto: cultureofempathy.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului