Pe masura ce oamenii de stiinta avanseaza in cercetarile medicale, misterul dragostei se spulbera . Este dragostea mai mult decat o serie de hormoni produsi de creier?
In cautarea bazei fizice a dragostei, cercetatorii de la Universitatea din Syracuse au facut mai multe descoperiri surprinzatoare. Studiile lor, publicate in Journal of Sexual Medicine, ne aduc mai aproape de momentul in care vom intelege complet dragostea.
Rezultatele studiilor realizate de profesorul Stephanie Ortigue de la Syracuse University, arata dragostea ca pe un fenomen complex, care tine in mare parte de creier, dar in care si inima joaca un rol important.
Atunci cand ne indragostim, creierul produce substante chimice care provoaca euforie, dar si zonele creierului responsabile de gandirea analitica sunt implica in proces, arata rezultatele studiilor.
Cat dureaza momentul in care te indragostesti? Specialistii sustin ca numai o cincime de secunda in cazul dragostei la prima vedere.
Cand te indragostesti, 12 zone ale creierului lucreaza impreuna si produc substante ca dopamina, oxitocina si adrenalina.
Aceste substante sunt responsabile si de accelerarea pulsului si de senzatia din stomac pe care o simtim atunci cand ne indragostim.
Dragostea, si in creier si in inima
Chiar daca multi cred ca dragostea este un sentiment pentru care este responsabil doar creierul, cercetarea arata ca si inima este implicata in acest proces.
"Conceptul complex al dragostei este format din procese care implica atat creierul cat si inima. Activarea anumitor zone ale creierul ne poate face sa simtim cum inima joaca un rol important si alteori, ceea ce simtim ca o manifestare a inimii vine de fapt de la creier”, a explicat profesorul Ortigue.
Cercetarea a relevat si faptul ca diferite zone ale creierului se implica in procesele afective, in functie de tipul de dragoste.
Dragostea neconditionata dintre mama si copil activeaza la amandoi centrul creierul, dar si zone diferite. Dragostea pasionala este in schimb legata de centrii care sunt responsabili si de raspunsul la rasplata si este legata si de functii cognitive mai complexe, cum este imaginea de sine .
Rezultatele studiilor vor putea fi folosite in psihoterapie , pentru a-i ajuta pe cei care sufera din dragoste, spun cercetatorii.
Bagajul genetic si dragostea
Dragostea si interactiunile sociale are putea depinde insa si de mostenirea genetica. Un studiu realizat la universitatea Texas A&M a dovedit o legatura clara intre gene si comportamentul social in cazul musculitelor de otet.
Oamenii de stiinta au descoperit ca, in prezenta sexului opus, anumite gene ale musculitelor de otet se activau putand duce la modificari fiziologice in organismul acestora.
Cercetarea a demonstrat ca genele pot avea o influenta mare asupra comportamentului social al musculitelor.
In cazul in care vor reusi sa descopere gene umane cu aceleasi functii, cercetatorii spun ca ar putea vindeca o gama larga de probleme sociale.
Impactul adevarat al bagajului genetic asupra dragostei ar putea fi cunoscut abia peste multi ani, odata cu explorarea amanuntita a genomului uman si a functiilor separate ale genelor. Pana atunci, dragostea si atractia raman un mister, pe care fiecare poate sa-l exploreze prin prisma trairilor proprii.