Dragoste

#pozitie #spooning #pat #somn #iubire

Dormitul in pat in doi, un singur cuvant: spooning

O lingurita de zahar ridica nivelul glicemic al corpului. Dar poate una formata din doua corpuri  ghemuite sa ridice nivelul glicemic al sufletului?

Imi place foarte mult atunci cand ma duc la culcare cu iubitul meu sa ma intorc cu spatele la el sa-l lase sa ma ia in brate, cuibarindu-ma bine. Dupa mine, pozitia lingurita este cea mai comoda pozitie pentru dormitul in doi. Dar are aceasta si alte avantaje, in afara de faptul ca iti garanteaza o noapte linistita ? M-am gandit sa ma documentez mai bine si iata rezultatele la care am ajuns.

Americanii de exemplu, au transformat aceasta pozitie de dormit intr-un adevarat concept, acela de „ spooning ”. Prin „spooning” se intelege ca doi parteneri petrec cateva clipe de afectiune stand amandoi intinsi in pat pe o parte, timp in care barbatul o cuprinde de mijloc pe femeie. 

Dar, pana la urma de ce sunt oamenii atat de atrasi de aceasta pozitie? Sa fie oare din cauza dorintei naturale de a imparti spatiu cu cealalta persoana pentru comfortul amoros? Sau nostalgia copilariei in care mama ia in brate copilul? Sau pur si simplu aceasta pozitie te duce cu gandul la sex?

Mai multi psihologi si specialisti in relatiile interumane au ajuns la concluzia ca exista beneficii biologice cat si fizice in ceea ce priveste genul acesta de contact fizic. Potrivit spuselor acestora, prin contactul fizic, o serie de compusi chimici se varsa in sistem, iar „spooning-ul” stimuleaza lucru acesta.

Pe de alta parte, viziunea hindusa vede spooning-ul ca pe o sursa de energie benefica sistemului medical. Cand un cuplu este stresat sau pus pe contrazis, statul in aceasta pozitie ajuta la detensionarea situatiei.

Insa, cum vad oamenii obisnuiti aceasta activitate de „spooning”?

Am facut un mic sondaj printre prietenii mei, de ambele sexe si iata la ce rezultate am ajuns.
Majoritatea fetelor pe care le-am intrebat cum descriu ele aceasta pozitie de somn, au folosit cuvinte precum „conexiune”, „confort” si „siguranta”.

„Acele brate puternice care ma inconjoara ma fac sa ma simt in siguranta, tocmai de aceea mie pozitia lingurita imi da un sentiment de siguranta”, este de parere Raluca Sandu , 24 ani.

„Nu as dormi in aceasta pozitie cu cineva cu care am avut o aventura de-o noapte si nimic mai mult, desi aceasta pozitie presupune contact fizic. Eu vad `spooning’-ul ca pe o dovada de afectiune si iubire si cu siguranta as face-o doar cu iubitul meu”, considera Andreea Albu, 25 ani.

Pe de alta parte,  barbatii intervievati considera dormitul in doi in pozitia lingurinta dificila din punct de vedere fizic... Marea majoritate dintre acestia se plang ca li se face prea cald in aceasta pozitie sau ca le amortesc bratele.

„Da, e o pozitie draguta...insa eu nu ma omor dupa ea. Nu mi se pare prea comoda plus ca ma duce cu gandul imediat la sex... deci nu m-ar mai lua somnul. O fac insa pentru prietena mea, ei ii place foarte mult”, isi da cu parerea Cristi Dragomir, 29 ani.

„`Spooning`-ul este ca si cum i-ai cumpara un inel cu diamante prietenei tale. Niciunui barbat nu-i place sa cheltuiasca averi pe astfel de bijuterii, dar cu toate astea cu totii o facem. Acelasi lucru se intampla si cu „lingurita”: o faci pentru ca o face pe ea fericita”, concluzioneaza George Nitescu, 25 ani.

Pe de alta parte, majoritatea barbatilor chestionati au admis ca le place aceasta pozitie pentru ca are un potential ridicat de a se finaliza cu o partida de sex.

Cu toate acestea nu putem trage linie si sa declaram, fiind convinsi 100% , ca barbatilor le place aceasta pozitie doar pentru ca ii duce cu gandul la sex si ca femeile o vad ca pe o activitate placuta doar pentru ca le place sa se rasfete si sa se simta in siguranta. Motivele pentru care oamenii aprecieaza „spooning”-ul sunt diferite de la caz la caz.

De altfel, pozitia lingurita nu trebuie neaparat sa se raporteze numai la cupluri. De exemplu, am cateva prietene care au admis ca le place sa simta un corp cald in spatele lor atunci cand dorm si ca pentru ele nu conteaza daca aceasta caldura vine de la iubit sau de la o simpla amica.

Sunt multi care vad aceasta pozitie drept o „petrecere a alintarilor si dezmierdarilor”, o posibilitate simpla si la indemana pentru adulti de a se explora unul pe celalat prin afectiune si comunicare fara sa se ajunga si la sex.

„Spooning”-ul poate fi interpretat in atatea moduri. Insa, un lucru este cert dezmierdarea si comunicarea cu care vine la pachet creeaza o multime de beneficii unui cuplu.

Tie iti place sa dormi in aceasta pozitie cu iubitul tau?
 

Foto : www.mancouch.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului