Dragoste

#iesire relatie toxica #relatie toxica #relatie #partener #despartire

De ce este atat de dificil sa iesi dintr-o relatie toxica

Una dintre cele mai mari temeri care apare in momentul in care vrei sa pui capat unei relatii este aceea de a nu reusi sa treci peste esec. Alte temeri sunt acelea de a ramane singur(a) si de a nu mai intalni pe cineva care sa te faca fericit(a).

 

Chiar daca pare dificil de crezut, cel putin la inceput, exista viata si dupa despartire! In special femeile sunt cele care prefera sa se izoleze pentru o lunga perioada de timp pentru a-si reveni. Refuza intalnirile cu prietenii sau iesirile in club, lucruri care le-ar putea ajuta sa treaca mai usor peste momentele dureroase si poate, chiar sa intalneasca o noua persoana care sa le schimbe rafical viata.

Dar de ce este atat de dificil sa iesi dintr-o relatie toxica, in care ai suportat o perioada indelungata comportamentul egoist si manipulator, pe alocuri inspaimantator al unui partner care, in mod evident, nu te facea fericit(a)?

Momentele frumoase te impiedica sa vezi adevaratele probleme

Ai ajuns sa stai intr-o relatie cu o persoana abuziva emotional doar pentru ca la inceput nu a fost totul asa. In plus, totul a fost roz o mare perioada de timp si nimic nu te-a facut sa te gandesti ca ceva este in neregula.

La inceput, orice relatie este plina de momente frumoase, tandrete si romantism. De aceea, poate parea greu de crezut ca o persoana care se comporta atat de frumos, poate avea un comportament oribil in secunda urmatoare. Unul dintre semnele care anunta o relatie toxica este tocmai rapiditatea cu care evolueaza, dar si faptul ca totul pare la inceput desprins din cele mai frumoase filme de dragoste.

Despartirea, o amenintare constanta

Partenerul abuziv dintr-o relatie toxica este cel care ameninta tot timpul ca va pleca de fiecare data cand apare cate o problema minora. De fapt, adevarata despartire va veni din senin, va fi cu adevarat exploziva si va lasa urme adanci in viata partenerului care a suporat abuzul emotional atata timp.

Atunci cand o relatie toxica se incheie, ambii parteneri trebuie sa stie clar care au fost motivele care au dus la despartire. In caz contrar incertitudinea, lipsa increderii si teama de implicare intr-o noua relatie il vor coplesi pe cel care s-a simtit abuzat si in final parasit. Pentru a incepe un nou capitol in viata ta trebuie sa il inchei pe cel dinainte.

Vina ca ai distus relatia

Dupa despartirea de un partener alaturi de care te-ai aflat intr-o relatie toxica te vei intreba de multe ori unde ai gresit si daca ai fi putut face ceva ca lucrurile sa mearga. Oricine a pus punct unei relatii de acest fel este important sa inteleaga ca nu poate forta pe nimeni sa se poarte sau sa actioneze intr-un anumit fel. Cel care s-a purtat o data abuziv, cu siguranta o va face din nou, iar lucrurile nu se vor schimba niciodata. Inceteaza sa iti mai reprosezi esecul relatiei, chiar daca fostul partener va incerca sa te faca sa crezi ca vina pentru ce s-a intamplat iti apartine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului