Dragoste

#relatii sanatoase #relatii de cuplu #vulnerabilitate #intimitate #cuplu

De ce confunda oamenii intimitatea cu vulnerabilitatea? Explicatiile psihologului

Multi pretind ca isi doresc sa ajunga la un anumit nivel de intimitate, de apropiere fata de un potential partener, insa nu multi sunt cei care sunt cu adevarat dispusi sa faca ceea ce este necesar pentru a le obtine.

 

Potrivit psihologului Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI), intimitatea este foarte ravnita, dar totodata intalnim tot mai multe persoane nefericite din cauza lipsei de intimitate. Cei mai multi dau vina pe celalalt: „nu stie cum sa se deschida”, „nu stie sa iubeasca”, „are o problema”, iar majoritatea relatiilor tinere ajung sa se sfarseasca prea curand, chiar inainte de a primi o sansa adevarata de a deveni o relatie.

“Dincolo de lipsa de compatibilitate sau de faptul ca multi nu stiu ce isi doresc cu adevarat, sta altceva: lipsa de autenticitate si neasumarea propriei vulnerabilitati. In cultura noastra in special (dar nu numai), vulnerabilitatea este asociata cu ceva periculos care ne ameninta siguranta si integritatea. Este privita ca fiind acel monstru de sub pat, cel al carui nume nu-l rostim si la care nu ne referim sub nicio forma. Problema este ca am ajuns sa punem o eticheta complet gresita! A fi in pericol si a-ti asuma propria vulnerabilitate sunt doua lucruri complet diferite. Vulnerabilitatea presupune sa fii autentic, sa iti arati si partile mai „negre”, acele parti din tine care poate au suferit candva, acele parti care dovedesc ca suntem oameni, nu roboti. Da, pare periculos si poti spune ca daca arati „slabiciunile” tale cuiva te va face cumva o tinta sigura.Dar nu este asa. Odata ce ai curajul sa iti asumi toate aspectele care te completeaza, devii o persoana intreaga si toata puterea este in mainile tale.

Nu exista intimitate fara vulnerabilitate

Totodata, specialistul afirma ca daca vrem sa obtinem mult ravnita intimitate, avem nevoie sa ne asumam toate partile din noi, sa ne cunoastem cat mai bine, sa ne aratam celorlalti si sa ii lasam sa ne vada cu adevarat.

“Astfel, daca lasi omul sa vada cine esti, cu rele si cu bune, va ramane pentru tine, cel/cea care esti cu adevarat iar intimitatea si apropierea iau nastere de la sine. Vulnerabilitatea, intimitatea si conexiunea autentica sunt lucruri care vin natural iar orice tendinta de a le forta doar va destabiliza sistemul. Asuma-ti toate partile din tine pentru ca, dupa ce te accepti tu asa cum esti, o vor face si cei care conteaza cu adevarat”, conchide psihologul Andra Tanasescu, vicepresedinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare