Dragoste

#greseala #infidelitate #iertare

De cate ori ierti aceeasi greseala

Fiecare relatie are conflicte si compromisuri, momente in care fiecare greseste si este iertat de persoana iubita. De cate ori poti ierta insa aceeasi greseala ?

Iertarea este absolut necesara in orice relatie, insa uneori, atunci cand vine prea usor, cel care greseste este tentat sa abuzeze de intelegerea celuilalt.

Atunci cand persoana iubita stie ca un anumit gest te raneste si totusi il face sau il repeta, mai merita cu adevarat iertarea ta?

Daca ierti in mod repetat aceeasi greseala, relatia ta risca sa se deterioreze. Chiar daca nu simti asta imediat, tradarile si greselile repetate sapa la fundatia oricarei relatii.
 

Iertarea, bilet de voie?


Pentru unii iertarea este un consimtamant dat pentru repetarea greselii. Atunci cand ierti fara sa explici persoanei iubite modul si intensitatea cu care te-a ranit, risti sa lasi impresia ca nu te-a ranit cu adevarat, iar unii pot lua asta chiar ca o invitatie la repetarea greselii.

Fara sa certi prea mult partenerul atunci cand greseste fata de tine, in cunostinta de cauza sau accident, explica-i calm modul in care actiunile lui te-au ranit.

Nu poti sa-i ceri nici macar sufletului tau pereche sa ghiceasca ce te-ar putea rani, iar daca nu stie in ce mod a gresit arata-i care este actiunea care te-a facut sa suferi si explica-i si de ce.

Adesea, cererile de tipul "Vreau sa faci asa", neinsotite de o explicatie rezonabila, tind sa fie ignorate, iar iertarea devine un bilet de voie pentru a repeta greseala, din moment ce consecintele nu au fost severe.
 

Poti ierta de mai multe ori infidelitatea?


Atunci cand greseala tine de incalcarea principiilor pe care s-a fondat relatia, cum este infidelitatea pentru relatiile monogame si cele mai multe casnicii, vinovatul stie ce impact au avut actiunile sale, astfel incat nu mai este nevoie sa-i explici in detaliu.

Daca decizi sa ierti o astfel de greseala care te-a ranit foarte mult, trebuie si sa iei o decizie cu privire la repetarea acestei situatii.

Mai merita iertarea cineva care greseste in mod repetat, cunoscand consecintele si impactul asupra ta? In functie de natura fiecarei relatii, decizia poate fi diferita.

Cea mai mare greseala este insa de a ierta pe cineva care te-a ranit in mod repetat, deoarece crezi ca alternativa, despartirea sau divortul, ar avea consecinte si mai nefaste asupra ta.

In cazul cuplurilor cu copiii, psihologii spun ca o despartire si doi parinti fericiti ofera un mediu mai bun decat o casnicie de forma, intre doi oameni care nu se mai iubesc si se cearta in mod repetat in fata copiilor.
 

Iertarea, sinonima cu uitarea?


Chiar daca cele doua au o parte in comun, iertarea fiind inabusirea si alungarea durerii provocate de greseala celuilalt, uitarea nu trebuie sa devina niciodata sinonima cu iertarea.

Atunci cand uiti sau te prefaci ca o greseala nu a existat, impactul in cazul in care greseala se repeta poate fi la fel de puternic ca prima oara sau uneori si mai puternic.

Sa nu uiti nu inseamna sa folosesti greseala celuilalt sub forma de repros la fiecare cearta bazata pe subiecte complet diferite. Sa nu uiti inseamna de fapt sa fii pregatit pentru situatia in care partenerul repeta aceleasi greseli fara sa-i pese de impactul acelor actiuni asupra ta.

Greselile facute de persoanele iubite ranesc cel mai mult, deoarece vin tocmai de la acei oameni care stiu ce impact pot avea actiunile lor si de la care te astepti la mai cea mai multa grija si atentie.

Tu ai iertat in mod repetat greselile dureroase ale persoanei iubite?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului