O persoana posesiva reuseste sa isi transforme partenerul intr-un fel de victima a sa, distrugand incet toate aspectele unei relatii de cuplu . Daca si tu traiesti alaturi de un partener posesiv , iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa aduci o schimbare in relatia ta.
Pasul 1. Stabileste in ce momente ale vietii tale se manifesta posesivitatea partenerului |
Analizeaza reactiile acestuia si afla, astfel, in legatura cu ce aspect al vietii tale isi manifesta posesivitatea. Intampinati probleme doar atunci cand este vorba despre relatia voastra, sau incearca sa te tina departe de prieteni, hobby-uri etc. ?
In ceea ce priveste viata de cuplu , discutiile si rabadarea s-ar putea sa isi faca efectul si sa il ajute sa scape de firea posesiva. Daca insa incearca sa iti impuna restrictii in toate aspectele din viata ta, problema trebuie luata mult mai in serios.
Pasul 2. Consultati un specialist |
Comportamentul posesiv poate fi rezultatul unei copilarii cu dificultati. Iti va fi destul de greu sa afli astfel de lucruri, pentru ca, de multe ori, amintirile acestea raman undeva in subconstient. Apeleaza la un specialist ca sa afli sursa reala a problemei.
Incurajeaza discutiile sincere despre acest subiect, raspunde-i cu multa rabdare la toate intrebarile pe care ti le adreseaza partenerul si incearca sa elimini sentimentul de nesiguranta .
Unele persoane prefera sa nege faptul ca au o problema, asa ca ar fi indicat sa consultati un specialist. Pentru a-l convinge sa faca macar aceasta vizita, explica-i partenerului tau cat de mult te afecteaza atitudinea lui posesiva si ce inseamna pentru tine o discutie cu o persoana avizata.
Pasul 3. Nu accepta acest tip de comportament |
Nu face compromisuri atunci cand este vorba despre libertatea si intimitatea ta in cadrul unei relatii. Cu cat vei incuraja mai mult o astfel de atitudine, cu atat lucrurile se vor agrava. Odata ce ai aflat sursa acestui comportament, incearca sa gasesti solutii.
Pasul 4. Incercati sa schimbati ceea ce nu merge la relatia voastra |
Daca partenerul este posesiv pentru ca se teme sa nu te piarda sau sa nu fie ranit, atunci incercati sa umpleti aceste goluri care s-au instalat in relatia voastra. Poate ca nu petreceti suficient timp impreuna si de aceea partenerul tau simte ca l-ai trada sau crede ca il neglijezi.
Deschide subiectul si ajuta-l pe acesta sa realizeze care este motivul posesivitatii sale. De asemenea, explica-i modul in care vezi tu lucrurile si incercati sa faceti un schimb de roluri: cum s-ar simti partenerul tau daca tu te-ai comporta la fel.
Ia in calcul si varianta ca nu este multumit de viata proprie, de jobul pe care il are, sau ca petrece timp asteptandu-te pe tine sa te intorci de la serviciu sau de la alte activitati. In acest caz, incercati sa gasiti o modalitate de a umple acest timp cu o activitate care sa ii placa. Multumirea de sine si activitatile diversificate si distractive ii pot indrepta atentia catre altceva in afara de tine.
Pasul 5. Rabdare si iar rabdare |
Nu lua posesivitatea partenerului ca pe ceva personal. Nu este vina ta pentru comportamentul acesta, dar trebuie sa ai rabdarea necesara pentru a-ti ajuta partenerul sa treaca peste astfel de momente.