Dragoste

#problema #barbati #sprijin #relatie

Cum sa-i fii alaturi fara sa-l sufoci

Iubitul tau este intr-o pasa proasta. Fie ca a avut o zi grea sau pur si simplu trece printr-o perioada mai dificila, este clar ca el e la pamant si tu nu suporti sa-l vezi in halul asta, motiv pentru care faci tot ce iti sta in putere pentru a-l ajuta.

 

Ce faci mai exact?

 

• Incepi prin ai oferi zeci de solutii, multe dintre ele aberante si pentru tine, pentru a iesi din impas, doar pentru ca, zici tu, intentia conteaza.
• Preiei asupra ta sarcinile destinate lui: astfel duci gunoiul, schimbi becul din debara care sta ars de vreo doua saptamani, desfaci flotorul pentru a te lamuri si tu de ce totusi apa aia curge in continuu etc.
• Ii spui de o suta de ori ca-l iubesti si asezonezi toata treaba asta cu un strop de „doar stii si tu ca nu exista problema fara solutie, stai calm ca totul se va rezolva”.

 

Dupa o perioada de timp insa, cand tu ai pus in aplicare toate aceste strategii, constati cu stupoare ca niciuna dintre ele nu da rezultatul dorit de tine. Adica, tu iti propusese-i ca prin toate indeltnicirile insirate mai sus sa ti-l apropii si sa-l faci sa realizeze ce iubita sustinatoare si devotata esti tu si nu ai facut decat sa-l aduci la exasperare dorindu-si cu ardoare sa se retraga undeva in codru, departe de „intentile tale cele bune”.

Dupa mai multe cercetari de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca prea mult suport moral poate dauna vietii de cuplu. Tot acest concept potrivit caruia cu cat ii arati mai mult ca il intelegi si ii esti aproape cu atat mai mult te va iubi e doar un mit. De fapt doar il stresezi si il indepartezi punand astfel in pericol viitorul relatiei. 

 

De ce il scoate din minti prea multa dragoste ?

 

Oamenii in general tind sa presupuna automat, intr-un mod total eronat de altfel, ca partenerii lor vor acelasi gen de suport ca si ei. Este insa o mare diferenta intre ceea ce ce vrea o femeie de la partenerul ei atunci cand este suparata si vice-versa.

Atunci cand sunt stresati, barbatii au tendinta de a se retrage pentru a rezolva singuri problema in timp ce femeile tind sa ceara ajutor, sa doreasca sfaturi, sa comunice.

Barbatii invata inca de mici ca rolul lor in viata este sa asigure si sa protejeze. Coplesindu-l cu ajutorul tau nu faci decat sa-i arati ca este o persoana slaba care nu stie sa se descurce, iar el nu vrea sa fie cu cineva care il considera slab. Ca atare da-i spatiu si lasa-l pe el sa decida cat de mult sa impartaseasca cu tine din problemele lui si de cat ajutor are nevoie.  Lupta cu impulsul de a-i spune ce sa faca mai departe. 

Pentru a-ti fi mai usor, gandeste-te la scenariul urmator: iubitul tau trebuia sa fie promovat insa nu s-a intamplat si asta pentru ca seful a considerat ca nu este inca suficient de bun pentru postul respectiv.

Daca tu vii si ii spui „ Imi pare atat de rau, esti ok?”, il iei in brate si-l strangi tare, ii sugerezi sa vorbeasca cu seful si ii si promiti ca-l ajuti tu sa-si gaseasca un alt job, ii dai de inteles ca nu a reusit sa se ridice la nivelul asteptarilor tale.

In schimb, daca ii spui simplu „Stiu ca o sa te descurci in problema asta,  tu esti capabil sa iesi din orice situatie dificila” si o lasi asa, ii castigi mai usor increderea. In cazul in care iti va cere el un sfat, esti libera sa i-l dai. Important este sa-l asculti si din cand in cand sa-i amintesti de reusitele lui trecute.

Daca te vede si pe tine extrem de ingrijorata se va gandi ca situatia este si mai tragica decat este in realitate si se va stresa si mai mult. Nu vrei sa se intample lucrul acesta, nu?

 

Tipul de suport moral cu care nu ai cum sa dai gres

 

Exista un anumit tip de ajutor care functioneaza intotdeauna, indiferent de circumstante. Potrivit cercetarilor realizate de specialistii in cuplu, „sprijinul invisibil” -  dandu-i cuiva o mana de ajutor fara sa realizeze ca tu faci lucrul acesta de fapt – creste nivelul increderii in sine si relaxeaza.

Ca atare, fii atenta cu iubitul tau intr-un mod subtil. De exemplu, pregateste-i intr-o seara cina fara sa-i spui dinainte ca aveai de gand sa faci, fa-i un masaj la atunci cand este la calculator si munceste sau scuteste-l de vizitele in cuplu la matusa ta pe care el oricum nu o prea inghite. Ideea este sa fii atenta si draguta cu el, dar sa nu exagerezi in gesturi.
 

 

Foto: www.oprah.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare