Dragoste

#despartire #relatie #cuplu

Cum sa anunti o despartire

Decizia unei despartiri dupa o relatie lunga nu ii afecteaza doar pe cei doi care au hotarat sa dizolve cuplul. Despartirea poate avea efecte si asupra rudelor, dar si prietenilor. Afla cum anunti o despartire pentru ca cei din jur sa nu va ingreuneze perioada grea pe care o parcurgeti.

Despartirile pot fi foarte dureroase dupa o relatie lunga si fiecare dintre parteneri are nevoie de sprijinul familiei si prietenilor pentru a-si reveni complet.

Cea mai buna modalitate de a anunta o despartire trebuie sa fie aleasa in urma unor discutii in doi. Stabiliti impreuna ordinea persoanelor carora le veti spune, in functie de ordinea importantei lor in viata voastra.

In cazul in care cuplul care se desparte are copii, acestia trebuie sa afle primii, pentru a scadea riscul de a afla vestea din alta parte, lucru ce le poate diminua sau chiar distruge increderea in parinti.
 

Copii


Atunci cand il anunti pe un copil ca parintii lui se despart, trebuie sa-i oferi un minim de informatie, pentru ca acesta sa se poata adapta situatiei fara teama de necunoscut.

Copiii trebuie sa stie motivul pentru care parintii se despart, dar si totul despre situatia locativa dupa despartire: Cu cine va locui? Care parinte se muta si care ramane? Unde va locui parintele care se muta?

Trebuie sa le explicati copiilor si modul in care despartirea le va afecta viata: Vor fi nevoiti sa se inmatriculeze la alta scoala? Cat de des vor mai putea vedea parintele cu care nu vor mai locui?

Cat despre motivele despartirii, trebuie evitate explicatiile care demonizeaza unul dintre parinti.

Odata ce o figura de autoritate din viata copilului este denigrata constant de celalalta figura principala, valorile si reperele micutului se pot pierde si ar putea avea chiar nevoie de tratament alaturi de un psiholog pentru a-si continua dezvoltarea emotionala normala.
 

Rude


Atunci cand ati decis sa impartasiti vestea despartirii cu parintii, fratii si alte rude, tineti cont de faptul ca acest moment trebuie sa aiba loc in persoana, mai ales atunci cand a fost vorba de o relatie de lunga durata .

Daca despartirea vine dupa o relatie lunga si ruptura nu este imediata, trebuie sa incepeti sa va pregatiti parintii si rudele cu gandul ca in curand veti fi singuri.

In ordinea importantei, spuneti tuturor rudelor carora simtiti nevoia, dar rugati-i pe toti sa pastreze discretia cu privire la viata voastra personala, pentru a nu ajunge in situatia ca alte rude, pe care voi nu le-ati informat, sa va sune sa va ceara detalii.
 

Prieteni


Despartirea poate fi un moment dificil si pentru prieteni, mai ales atunci cand ruptura nu este amiabila si cel putin unul dintre cei doi fosti parteneri vrea ca si prietenii sa rupa legatura cu postul.

Intr-o prima faza, nu puneti prietenii in situatii dificile cerandu-le sa aleaga. Daca vreti sa rupeti complet legatura cu fostul, puteti sa le cereti prietenilor sa va respecte decizia si sa nu discute nimic despre voi cu el sau ea. Atentie, daca le cereti acest lucru, trebuie sa respectati si reciproca: nu le mai cereti prietenilor niciun detaliu despre viata fostului dupa despartire.

Prietenii iti cer si ei adesea mai multe detalii despre despartire decat ai vrea sa le oferi, asa ca fii pregatit sa raspunzi cu rabdare acelorasi intrebari de mai multe ori, fara sa-ti ataci verbal partenerul, daca acest lucru nu este cu adevarat justificat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare