Din ce in ce mai multe cupluri de tineri sunt fortate de criza financiara sa-si reduca cheltuielile. Unii accepta chiar sa locuiasca cu un alt cuplu pentru a imparti chiria si facturile utilitare.
Doua cupluri in aceeasi casa inseamna, de cele mai multe ori, probleme si tensiuni chiar daca cei patru au varste si valori apropiate.
Daca alegi ca tu si persoana pe care o iubesti sa locuiti impreuna cu un alt cuplu, trebuie sa fii pregatita, deoarece toate problemele cu un coleg de apartament sunt dublate si vei avea parte si de unele noi.
Situatia care are cele mai multe sanse sa fie armonioasa este cea in care cele doua cupluri se muta impreuna intr-un apartament in acelasi timp. Daca alegi sa te muti intr-un apartament in care un cuplu a locuit deja acolo, risti sa intampini probleme teritoriale.
Cuplul care locuieste de mai mult timp in locuinta risca sa-i trateze pe ceilalti doi ca musafiri cu drepturi restranse. De aceea e bine sa stabilesti de la inceput regulile.
1 Stabiliti un set de reguli
De la cine si cand spala vasele pana la ziua in care se plateste intretinerea, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa stabilesti toate regulile la inceput.
Sigur, nu te poti astepta ca toata lumea sa le respecte cu strictete intotdeauna, poate si tu vei fi nevoita sa le incalci ocazional, dar regulile asigura o fundatie de respect reciproc, foarte util in convietuirea cu un alt cuplu.
2 Nu evita compromisurile
Din pacate, atunci cand tu si iubitul tau locuiti cu un alt cuplu, nu exista democratie. Voturile vor fi aproape intotdeauna 2 la 2. Este important sa accepti compromisurile care sa satisfaca macar putin pe toata lumea.
Chiar daca nu iti doresti ca voi sa locuiti cu inca doi oameni, gandeste-te la motivele care te-au dus la asta si propune-ti sa convietuiesti cu ei civilizat si chiar placut.
3 Renunta la comparatii
Toti oamenii sunt tentati sa isi compare relatia cu relatiile apropiatilor. Chiar daca observi in relatia cuplului cu care locuiesti lucruri care iti plac sau pe care le doresti si tu, nu formula aceste cerinte partenerului tau sub forma de repros ("Tu de ce nu poti sa fii ca el?").
Acest lucru va crea tensiune intre voi si, foarte probabil, chiar intre iubitul tau si colegii de apartament. Daca simti ca ai de invatat din relatia celor cu care locuiesti, aduna experienta, pe care o poti folosi apoi cu iubitul sau sotul tau, intr-un mod pozitiv.
4 Respecta-le intimitatea
Intimitatea este foarte importanta pentru un cuplu, mai ales la inceputul relatiei . Chiar daca exista o relatie de prietenie intre toti locatarii, alege sa le respecti intimitatea.
Atunci cand vezi ca usa de la dormitorul lor este inchisa, nu te duce sa bati. Daca ii dai unuia dintre ei un apel scurt pe telefon, va stii ca ai nevoie de parerea sau ajutorul lor si cei doi vor veni la tine cand pot.
Daca cei doi au avut o cearta sau o discutie aprinsa, ar fi mai bine sa eviti ca unul dintre ei sa-ti povesteasca ce s-a intamplat, pentru ca risti sa devii mediator in conflictul lor. Daca totusi nu poti refuza confesiunea, nu ii da niciodata celuilalt de inteles ca stii despre ce este vorba, deoarece risti sa amplifici conflictul dintre cei doi.
5 Nu impartiti mancarea
Orgoliul unei gospodine , chiar si incepatoare, poate fi ranit foarte usor. Pentru a evita ca unul dintre barbati sa prefere mancarea celeilalte colocatare, nu impartiti mancarea gatita.
Puteti sa gatiti impreuna sau sa comandati pizza si sa mancati impreuna, insa mancarea gatita cu retete secrete de familie, pastreaz-o doar pentru iubitul sau sotul tau.
6 Evitati sa petreceti fiecare seara in patru
Chiar daca cei doi iti sunt prieteni buni, tu si iubitul sau sotul tau aveti nevoie de timp doar pentru voi. Sigur ca e placut sa vezi un film alaturi de prietenii tai, insa nu petreceti fiecare seara impreuna cu ei.
Tu si iubitul tau va puteti vizita prietenii in serile in care stiti sigur ca celalalt cuplu va fi acasa sau va puteti bucura de o cina romantica atunci cand ei sunt plecati.
Daca petreceti foarte mult timp impreuna toti patru, va veti plictisi unii de altii si acest lucru v-ar putea afecta prietenia.
Atentie si la vizitele prietenilor vostri. Daca simti ca prietenii vostri nu se inteleg cu colegii de apartament, nu ii obligati sa socializeze, pentru ca se poate ajunge usor la situatii tensionate.
Chiar daca impartirea unei locuinte cu alt cuplu nu este cel mai placut lucru din lume, nu uita ca putin respect si un strop de rabdare pot rezolva cele mai multe probleme legate de aceasta situatie.
Priveste aceasta miscare ca pe o ocazie buna pentru ca tu si partenerul tau de viata sa economisiti mai multi bani, pe care ii veti putea investi apoi in viitorul vostru.