Dragoste

#cuplu #diferente #relatie #rutina #perspective

Contrariile se atrag intr-un cuplu? Ce ii uneste pe doi parteneri total diferiti

Conceptul contrariilor care se atrag in dragoste inca naste controverse. Poate o relatie cu parteneri total diferiti sa fie armonioasa si rezistenta in timp? Ori este sortita de la bun inceput esecului, cand indragostitii incep sa se indrepte fiecare in directii opuse? Un verdict definitiv nu a fost dat inca, insa exista o serie de motive care ar explica de ce rezista unele cupluri formate din oameni cu personalitati paralele.

Psihologic, avem tendinta naturala sa simtim o atractie puternica pentru un partener total diferit de noi, la nivelul introversiei/extroversiei. Instinctul amintit vine din nevoia noastra de a fi completati de un partener care sa aiba calitatile care ne lipsesc, astfel incat sa devenim mai puternici.

Teoria contrariilor care se atrag a fost contrazisa de un studiu lansat in 2008 de cercetatorii Universitatii din Ontario, care arata ca oamenii prefera, pe termen lung, parteneri care sa le semene.

Chiar si asa, cateva avantaje inclina totusi balanta catre reusita unei relatii cu cineva total diferit de tine!

1 Complementaritatea in cuplu

Daca nu iti poti exterioriza emotiile si nu esti deloc asertiv, partenerul tau te poate completa la acest nivel, daca este expansiv si impunator. Complementaritatea dintre doi indragostiti cu personalitati opuse este deseori un avantaj, in societate si la nivelul dezvoltarii personale.

2 Incurajarea reciproca

Un alt atu al relatiei cu parteneri diferiti este incurajarea constanta pe care si-o furnizeaza unul altuia. Cand admiri curajul si determinarea celui de langa tine si iti doresti sa fii la fel, ajungi sa ii copiezi atitudinea constructiva.

3 Lipsa rutinei in cuplu

Cand tu esti delasator si lipsit de initiativa, cu siguranta ai nevoie de un partener care sa "bifeze" aceste doua aspecte. Rutina nu se instaleaza, de regula, intre doi oameni care nu se "afunda" in aceeasi extrema, ci se echilibreaza reciproc.

4 Perspective noi

Deseori, analiza problemelor dintr-un singur punct de vedere iti poate aduce prejudicii pe termen lung. Un partener cu gandire laterala, care sa iti prezinte noi perspective si unghiuri de a judeca lucruri, situatii si fapte este un bun companion pe termen lung.

5 Combinarea genelor

Din punct de vedere biologic, urmasii nascuti din parinti cu gene asemanatoare risca sa vina pe lume cu un sistem imunitar fragil. De aceea, multi oameni isi cauta, instinctual, o pereche cu trasaturi diferite - sunt indemnati de natura sa se reproduca in conditii optime

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului