Uneori intelepciunea populara sau comediile romantice creeaza conceptii gresite despre dragoste si relatii, contrazise de psihologi.
"Extremele se atrag" sau "Intr-o relatie perfecta nu exista conflicte" sunt printre miturile despre dragoste care nu au nicio baza reala.
Dr. Terri Orbuch, profesoara de psihologie si scriitoare, a demontat pentru Huffington Post cele mai raspandite mituri despre relatii, bazate pe conceptii gresite.
Fara sa-si dea seama cei mai multi oameni pastreaza conceptii despre dragoste si relatii care le pot sabota relatiile si aduc frustrare, furie si tristete.
Asteptarile nerealiste sustinute de conceptiile gresite sunt una dintre cauzele principale ale esecului unei relatii.
Iata cele patru mituri desfiintate de Dr. Terri Orbuch:
1 Extremele se atrag si doi oameni diferiti au sanse mai mari sa ramana impreuna pe termen lung
Studiile psihologice arata ca sansele a doi oameni pentru o relatie pe termen lung depind mult de punctele comune dintre cei doi.
Un cuplu fericit poate avea gusturi diferite pentru muzica si filme, sau niveluri de educatie diferite, insa partile comune – valorile – sunt cele determinante.
Daca doi oameni au in comun valorile, aspiratiile si conceptiile despre viata, relatia lor are sanse mai mari de reusita.
Parerea specialistului: Atunci cand cauti pe cineva alaturi de care sa-ti petreci tot restul vietii, ai grija ca valorile voastre sa fie compatibile.
2 Intr-o relatie perfecta nu exista conflicte
Specialistii sunt de acord cu faptul ca absenta conflictelor intr-o relatie nu este aproape niciodata un semn bun. De cele mai multe ori, absenta oricarui conflict arata faptul ca unul sau ambii parteneri evita discutii importante.
Studiile doctorului Orbach, realizate pe termen lung, arata ca oamenii care nu au conflicte legate de bugetul familiei sau de alte aspecte nu au casnicii foarte fericite pe termen lung.
Parerea specialistului: Nu evita conversatiile dificile. Conflictele pot fi sanatoase si productive atunci cand partenerii se respecta reciproc si vor rezolvarea conflictului in beneficiul tuturor. O relatie fericita nu se poate baza pe compromisul unui singur partener.
3 Prietenii si hobby-urile diferite ajuta un cuplu pe termen lung
Interdependenta sociala, emotionala si financiara este piatra de temelie a oricarei relatii de cuplu.
Independenta intr-un cuplu este sanatoasa, dar nu atunci cand este atat de mare incat cei doi parteneri au prieteni, hobby-uri si activitati complet diferite.
Cei care duc o viata paralela in care isi invita rareori sotul sau sotia in "lumea" lor se vor indeparta in timp si au sanse mai mici la o relatie fericita fata de cei care au activitati si prieteni comuni.
Parerea specialistului: Cuplurile care dezvolta impreuna interese si activitati comune de-a lungul anilor sunt mult mai fericite ca cele in care fiecare partener are activitatile lui separate.
4 Pentru a fi fericit, trebuie sa discuti deseori problemele relatiei
Partenerii trebuie sa discute in mod regulat despre problemele lor pentru a mentine intimitatea in cuplu.
Din pacate insa, femeile si barbatii vad in mod diferit discutiile despre relatie. Pentru femei, discutarea problemelor de cuplu este positiva, le face sa se simta conectate la partener si fericite. Barbatilor nu le plac discutiile de cuplu, care ii fac deseori sa se simta invinuiti sau acuzati.
Parerea specialistului: Femeile trebuie sa aleaga cu mai multa atentie momentele in care sa deschida discutiile despre relatie. Barbatii trebuie sa fie mai ingaduitori si sa accepte ca femeile simt nevoia acestor discutii, chiar daca ele pot fi uneori neplacute.
Conceptiile gresite despre relatii duc adesea la crearea unor asteptari nerealiste in orice cuplu. Dr. Orbach sustine ca asteptarile create trebuie sa fie realiste care, odata atinse, vor duce la apropierea in cuplu. Nu mai cauta adevar in mituri, deoarece acestea dezamagesc de cele mai multe ori.