Dragoste

#alegere partener cuplu #greseli transplantare #parteneriat #cuplu comic

Cele mai comune 5 greseli pe care le faci cand iti alegi partenerul

Simti ca esti urmarit de ghinion atunci cand te indragostesti? Intri in relatii in care, in cele din urma, tu esti cel care pleaca primul? Esti atras doar de oameni autodestructivi, conflictuali sau toxici? Ai ajuns la concluzia ca ceilalti nu te apreciaza, desi tu esti persoana care da cel mai mult in dragoste?

Multi oameni se indragostesc de ideea iubirii, lasandu-se atrasi de romantismul si pasiunea pe care aceasta o promite. Totusi, in aceasta cautare frenetica a iubirii ideale, adesea uitam sa evaluam cu adevarat compatibilitatea sau sanatatea emotionala a partenerului.

Angela Nutu, psihoterapeut si coach: “Alegerea unui partener este una dintre cele mai importante decizii, avand un impact semnificativ asupra bunastarii emotionale si fericirii noastre. Nu e de mirare ca putem simti un pic de teama la intalniri. Daca facem alegerea potrivita, ne putem bucura de sprijin, confort si intimitate pentru tot restul vietii. Daca gresim, increderea in sine, sanatatea, stabilitatea financiara si echilibrul mental pot fi serios afectate.”

Cele mai comune greseli pe care le faci cand iti alegi partenerul de viata

1. Dragostea poate infrunta orice. Se spune adesea ca iubirea sincera este suficienta pentru a sustine o relatie pe termen lung. Dar, in realitate, iubirea de una singura nu poate rezolva totul. Oricat de puternica ar fi atractia sau afectiunea, fara o minima stabilitate economica, fara interese si valori comune, fara proiecte clare, incredere si respect reciproc, o relatie ramane fragila si este expusa riscului de a se destrama.Iubirea trebuie sustinuta de o fundatie solida, alcatuita din compromisuri si intelegere, dar mai ales dintr-o compatibilitate reala, nu doar emotionala, ci si practica, ce include planuri de viitor comune.

2. Se va schimba. Este usor sa iti spui asta cand iti doresti o conexiune autentica si simti atractie fata de cineva care pare unic si special. Chiar daca are trasaturi care intra in conflict direct cu valorile tale, speri ca, in timp, va deveni mai aproape de imaginea partenerului ideal pe care ti-o doresti. Insa, acest gand poate fi o capcana periculoasa. Daca trasaturile si comportamentele sale esentiale nu sunt aliniate cu valorile tale fundamentale, relatia nu va aduce stabilitatea si multumirea la care speri.

3. Roluri inegale. Dorinta de protectie si ingrijire este adesea adanc inradacinate in noi, iar uneori, aceasta tendinta ne face sa intram intr-o relatie dintr-o nevoie de a ingriji sau de a salva pe cineva. Cu toate acestea, o relatie sanatoasa de cuplu trebuie sa fie o uniune intre doi oameni egali, nu o relatie de dependenta. Intr-o astfel de legatura, nimeni nu ar trebui sa joace rolul de „parinte” al celuilalt, iar idealizarea sau mila exagerata pentru partener distruge echilibrul emotional. In loc de asta, partenerii ar trebui sa isi pastreze autonomia si sa fie alaturi unul de celalalt fara sacrificii nesanatoase sau asteptari disproportionate.

4. Frica de singuratate este un factor puternic in mentinerea unor relatii nesanatoase sau in atragerea constanta a unor parteneri nepotriviti. Deseori, oamenii se agata de legaturi care nu le ofera implinire sau stabilitate doar pentru a evita senzatia de solitudine. Aceasta teama poate impinge o persoana sa accepte comportamente si situatii care ii afecteaza demnitatea, sanatatea emotionala sau chiar siguranta.

5. Perceptia unui cuplu “ideal”. Multi tind sa compare relatia lor cu imaginea idealizata a unui cuplu „perfect”, fie din filme, fie din ceea ce vad in jur. Aceasta asteptare nerealista poate crea frustrari, mai ales cand realitatea nu se aliniaza cu idealul. Este important sa accepti ca fiecare relatie are propriul ritm si dinamism unic.

“Fii constient de aceste aspecte pentru a-ti construi relatii sanatoase si echilibrate. In loc sa te lasi prins in tipare toxice sau in asteptari nerealiste, concentreaza-te pe a cultiva conexiuni bazate pe incredere, respect reciproc si valori comune. Observa semnalele de alarma inca de la inceput si invata sa comunici deschis si sincer despre asteptarile tale”, concluzioneaza Angela Nutu.

Angela Nutu este Psihoterapeut, Coach, Doctor in Neurostiinte  si unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania, Vicepresedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza. Are experienta de peste 20 ani in domeniul comunicarii si al instruirii adultilor si de peste 30 ani in domeniul antreprenoriatului si al afacerilor. Membru Fondator al Asociatiei Romane de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP si  Psihoterapeut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului