Dragoste

#etape cuplu #sfaturi cuplu #etape relatie #viata de cuplu #sfaturi #cuplu

Cele 6 etape ale vietii in doi si cum sa treci cu bine peste fiecare

Iubirea nu insemana doar fluturi in stomac sau lapte si miere, mai ales ca poate fi plina de incercari. Viata de cuplu are, conform expertilor, 6 stadii, iar ca flacara dintre indragostiti sa ramana mereu vie, trebuie sa stiti sa treceti cu bine de fiecare, iar dragostea voastra sa dureze pana la adanci batraneti.

1. Perioada oarba: intre 6 si 18 luni

E etapa magica, in care simti ca plutesti. Totul se traieste intens de catre parteneri, iar hormonii iubirii, dopamina si oxitocina, se afla la cote maxime. Va petreceti mult timp facand amor.

Oricat de maturi ati fi, in aceasta perioada va simtiti din nou ca doi adolescenti, ceea ce va face vulnerabili. Expertul in casnicie Andrew G. Marshall, citat de dailymail.com, spune ca e important sa nu lasati niciun conflict nerezolvat.

2. "Cuibareala": intre 18 luni si 3 ani

Dorinta de a face amor pasional se mai domoleste, este etapa in care simtiti ca vreti sa va construiti o viata comuna si in afara dormitorului. Unuia dintre voi s-ar putea sa-i fie teama de angajamente, de aceea celalalt trebuie sa aiba rabdare, spune expertul. Fiti atenti unul la nevoile celuilalt.

3. Autoafirmarea: intre al 3-lea si al 4-lea an

Fiecare partener doreste sa se reafirme, sa faca activitati individuale. Trebuie sa ii spui celuilalt dorintele tale si sa faceti compromisuri. Nu este indicat un comportmant pasiv, sa spui da doar de dragul confortului si nici unul dominant, adica sa nu fii de acord cu nimic din ce vrea celalat.

4. Colaborarea: intre 5 si 14 ani

Este o perioada a schimbarilor, cand fiecare vrea sa isi asume ceva nou: o afacere, o schimbare in cariera, o calatorie lunga. Este o perioada frumoasa, dar si periculoasa. Ca sa o depasiti cu bine, e important sa iti incluzi si partenerul in planurile tale, sa il sustii si sa discutati despre orice.

5. Adaptarea: intre 14 si 25 de ani

Sunt anii in care trebuie sa faceti fata, de obicei, la doua mari provocari: plecarea de acasa a copiilor si o scadere a dorintei sexuale, mai ales ca femeile intra la menopauza. E important sa nu va indepartati unul de celalalt. Stati imbratisati pe canapea, la un film, nu dormiti separat! Luati cina in oras, radeti mult!

6. Reinnoirea: dupa 25 de ani de relatie

Dupa nunta de argint, este important sa faceti si altceva in afara de a creste nepotii si de a va gandi cu teama la viitor. Traiti clipa, reinnoiti-va juramintele unul fata de celalalt. Comportati-va in fiecare zi ca si cum ati fi la prima intalnire.

Sursa foto: femside.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare