Dragoste

#partener #nunta #concubinaj #casnicie #mariaj #casatorie #casatorie de proba

Ce alegem, casatorie sau concubinaj?

Ne-am vazut, ne-am placut. Ce ramane de facut? Ne casatorim sau ne mutam, mai intai, impreuna? Un astfel de subiect naste controverse si, daca glasul inimiii este intotdeauna subiectiv, stiinta a venit cu statisticile.

 

Daca studiile din anii '80 legau rata divorturilor de trairea in concubinaj , in agitatia secolului 21, lucrurile nu mai stau chiar la fel. “S-a produs o schimbare in acceptarea concubinajului in plan social, cultural si individual”, spune Pamela Smock, sociolog in cadrul Universitatii din Michigan – Ann Arbor.

In anii trecuti, persoanele care alegeau sa locuiasca impreuna inainte de casatorie erau considerate rebelii societatii, cei care rup regulile si isi asuma riscuri. Astazi, convietuirea pare un pas normal in viata de cuplu .

De ce? Pentru ca si motivatiile s-au schimbat. In secolul 20, indraznetii care sfidau regulile societatii procedau astfel pentru ca nu doreau sau nu aveau de gand sa se casatoreasca, iar concubinajul reprezenta alternativa. Astazi, tinerii aleg aceasta varianta pentru a se cunoaste mai bine, inainte de a face marele pas.

In urma cu 20 de ani, daca locuiai cu cineva si apoi te casatoreai cu acea persoana, casnicia era predispusa divortului”, spune Pamela Smock. “Astazi, aceasta statistica nu se mai aplica.”

Mai mult, rezultatele studiilor efectuate intre anii 1970 si 1995, avand in vedere aproximativ 7000 de persoane, au demonstrat ca o femeie care a trecut prin experienta unui concubinaj doar alaturi de viitorul ei sot, nu prezinta un risc ridicat de a-si pune in pericol casnicia. Pentru o femeie care a ales insa aceasta solutie de mai multe ori in viata si apoi s-a casatorit, lucrurile nu stau prea roz; aceasta prezinta o predispozitie mai mare pentru divort.

Timpurile insa se schimba, iar noile studii anuleaza rezultatele mentionate mai sus. Barbatii si femeile sunt egali atunci cand vine vorba de dezamagiri in dragoste, si nicio regula nu anticipeaza sau previne un eventual esec in casnicie.

Lucrurile merg si mai departe, cercetorii sustinand ca dimpotriva, concubinajul reduce riscurile divortului. “Am aratat faptul ca persoanele care aleg trec prin experienta unei convietuiri alaturi de partenerul lor reduc riscul divortului, in comparatie cu persoanele care se intr-o casnicie”, a precizat sociologul Pamela Smock.

Stop casatoriei?

Preferinta cuplurilor pentru concubinaj a afectat numarul de casatorii. In 2002, numarul casniciilor a scazut cu aproximativ 30 de procente fata de 1990. Mai mult, romanii nu se grabesc sa ajunga in fata altarului, preferand sa isi mai traiasca viata si abia apoi sa se aseze la casa lor.

In comparatie cu alte tari europene, Romania sta insa bine la capitolul casatorii. Statisticile arata ca tari ca Norvegia, Olanda sau Germania prezinta preferinte pentru concubinaj.  

Oamenii sunt insa cei care dau tonul. Iata ce spun utilizatorii unor forumuri de specialitate despre acest subiect:

Ivan: Am ales casatorie din prima. Gandul la o societate total libertina, fara institutia casatoriei este un cosmar. Sigur, casatoria la 17 ani poate nu este cea mai buna idee, dar dupa o perioada de "cautari" cred ca aproape toata lumea tinde sa se aseze. Cui i-ar surade ca dupa 12 ani de concubinaj reusit, sa puna capat unei relatii?

Adelamarieta: Desi nu suna foarte bine cuvantul "concubinaj", consider ca este util. Ai sansa sa il cunosti pe cel de langa tine, sa ii vezi defectele, sa-l vezi cum mananca, cum sforaie, cum si unde isi lasa sosetele etc. Ei, concubinajul este acea perioada in care observi toate lucrurile astea; inveti daca poti sa le accepti sau nu. Bineinteles, ce e prea mult strica. De aceea, e bine ca fiecare pas sa fie facut la vremea lui.

Monica: Noi suntem impreuna de aproape 5 ani si locuim impreuna de 3 ani, iar acum am ajuns la concluzia ca vrem sa ne casatorim! nu imi place termenul de "concubinaj", dar aceasta perioada de stat impreuna inainte de a oficializa e foarte buna pentru cunostere reciproca! Nu cred ca dupa ce vom semna actul se va schimba ceva esential!

Tam: Ideal ar fi concubinaj urmat de casatorie. este de preferat ca inainte de casatorie sa ai o casatorie de proba (suna mai bine decat concubinajul); asa vei putea afla daca ti se potriveste viata de cuplu, daca cel de langa tine este cel cu care vrei sa-ti petreci viata, daca sunteti pe aceeasi lungime de unda. Cred ca aceasta proba este hotaratoare, daca toate cuplurile ar trece-o cu bine, procentul divorturilor ar fi mult mai mic.

Ade: Eu zic ca oamenii care aleg concubinajul ca sa se cunoasca mai bine au deja in minte posibilitatea despartirii. Ei deja se asteapta ca, daca nu se inteleg, sa se desparta. Pentru mine o apropiere asa de mare de o persoana, asociata cu neincrederea si nesiguranta ca vom ramane impreuna.. e deranjanta.

In momentul in care te casatoresti, ti-ai dat seama ca nu vrei sa traiesti fara celalalt si ai ales ca doar moartea sa te desparta de el. Acolo faci un juramant si sigur, casnicia te motiveaza sa faci tot posibilul sa te intelegi mai bine. Si atunci cand esti fericit, dar mai ales, sa ramai langa celalalt orice s-ar intampla.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare