Petreceti aproape tot timpul impreuna, aveti pasiuni in comun, planuri de viitor care incep cu “noi” etc. Cand stai sa gandesti problema in acest mod, libertatea in relatia de cuplu este un termen aproape paradoxal care n-are nicio treaba cu fericirea in cuplu.
Dar lucrurile n-ar trebui sa fie asa. De fapt, independenta intr-o relatie ajuta la dezvoltarea armonioasa a cuplului si la aproprierea si mai mult de doritul “si au trait fericiti pana la adanci batraneti”.
Problema este ca multe dintre femei, stresate fiind ca nu cumva sa piarda iubirea partenerului, fac o groaza de compromisuri, uita de ele si isi lasa propria libertate undeva in spate.
Astfel, nu se mai intalnesc cu prietenele pe care le aveau inainte de a se implica in respectiva relatie si prefera sa iasa numai cu amicii care sunt cuplati, pentru a se asigura astfel ca nu li se cere prea mult din timpul lor. Se gandesc ca o prietena single va dori intotdeauna sa petreaca mult mai mult timp impreuna si ele nu sunt dispuse sa-si imparta acest timp intre iubit si prietene.
Insa, specialistii sunt de parere ca partenerii care nu pun pret pe independenta celuilalt ajung la certuri si la destramarea relatiei mult mai repede decat cei care fructifica ideea de libertate in cuplu.
Si pana la urma cat de libera poti fi intr-o relatie de cuplu ? In principiu suficient de libera incat sa faci urmatoarele lucruri:
• Sa ai propriile tale ganduri, idei si pasiuni, fara sa ti le insusesti pe ale celuilalt
• Atunci cand iti numeri prietenii sa nu constati la finalul socotelii ca nu ai pe nimeni in afara de Ioana si Matei, cuplul pe care il imparti si tu si prietenul/sotul tau
• Sa nu decizi sa ramai mai degraba la serviciu decat sa o iei pe jos spre casa doar pentru ca iubitul tau nu a putut veni sa te ia cu masina si este trecut de ora 21.00
• Sa-ti permiti macar un secret, un lucru stiut numai de tine care sa nu fie nevoie sa ajunga la urechile parteneruluil
• Sa tii cont macar de un hobby de-al tau pe care l-ai avut inainte de a te implica in relatie etc.
Bineinteles ca libertatea in cuplu nu presupune sa inseli, sa-ti minti constant partenerul, sa flirtezi in fiecare seara in club cu straini sau sa uiti sa mai vii acasa cu saptamanile. In orice trebuie sa-ti impui niste limite si trebuie sa faci diferenta intre o gandire de bun simt si una extremista. Dar asta nu inseamna ca atunci cand te implici intr-o relatie trebuie sa imbraci “hainele” partenerului si sa uiti sa mai iesi din ele. Nu de alta dar daca procedezi astfel, sufoci orice sentiment care ar putea ajuta la incoltirea iubirii si grabesti procesul ce duce spre finalizarea relatiei respective.
Niciodata nu este bine sa fii dependent de celalalt si asta pentru ca personalitatea ta paleste si iti va mult mai greu ulterior sa o reconstruiesti. O relatie se poate finaliza si tu poti ramane singura. Si atunci cum vei mai putea convietui cu eul tau interior daca acesta va disparea?
Binenteles ca asta nu inseamna acum sa te gandesti non-stop la ideea ca e posibil ca relatia ta sa se termine si ca atare sa nu mai vezi rostul pentru care te-ai implica. Insa, este de preferat sa oferi macar 20% din timpul tau de relatie si independentei tale si sa dedici restul de 80% iubitului tau si consolidarii vietii voastre de cuplu.
foto : www.metro.co.uk