Dragoste

#sanatate #casnicie #viata de cuplu

Casnicia iti influenteaza starea de sanatate! Afla cum!

Casnicia ta nu iti determina doar modul de viata si statutul social, ci iti si influenteaza major starea de sanatate. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele casatorite sunt mai longevive si mai fericite decat cele care aleg celibatul.

Mai multe studii derulate de-a lungul timpului de cercetatori confirma faptul ca oamenii casatoriti sunt mai putin predispusi afectiunilor cardiace si atacurilor cerebrale. In plus, rezultatele demersurilor in cercetare mai arata si ca oamenii cu o stare de sanatate buna sunt mai deschisi ideii de a avea o casnicie, iar relatiile conjugale suportive sunt asociate cu o sanatate de fier.


Beneficiile casniciei pentru sanatate

Chiar daca sunt intuite de multi adulti care si-au intemeiat o familie, beneficiile casniciei pentru sanatate sunt deseori ignorate.

Comportamentul sanatos. Atunci cand doua persoane formeaza un parteneriat romantic pe termen lung, sunt mult mai putin tentate sa isi asume riscuri, sa consume substante daunatoare si sa traiasca intr-un mod distructiv, spune psihologul Universitatii de Stat din Ohio, Christopher Fagundes.

Conexiunea sociala. Oamenii casatoriti au intotdeauna partenerul aproape pentru sprijin, dar si contacte frecvente cu restul rudelor apropiate (cel putin). Persoanele care prefera traiul singuratic tind sa se izoleze de societate si de alti oameni, fiind predispusi depresiei si neglijarii propriului organism, subliniaza psihiatrul american Sudeepta Varma.

Grija reciproca pentru bunastare. Cei doi parteneri ai casniciei isi invoca reciproc stiluri sanatoase de viata, atunci cand le pasa de bunastarea mutuala. Se sfatuiesc asupra nutritiei, odihnei si viciilor, motivandu-se constant sa isi mentina starea de sanatate.


Doar casniciile fericite mentin sanatatea intacta?

Expertii spun un "da" absolut. Verigheta nu este suficienta pentru beneficiile reale ale casniciei, intrucat doar un mariaj fericit poate avea efecte pozitive asupra echilibrului fizic si mental. Un studiu efectuat in randul pacientilor care au suferit operatii de bypass a demonstrat ca bolnavii casatoriti, cu familii armonioase, au trait in medie cu 15 ani mai mult decat suferinzii celibatari sau apartenenti ai familiilor dezorganizate.

Motivele sunt lesne de inteles: stresul cronic al unei relatii romantice deficitare afecteaza sistemul imunitar, in special in cazul femeilor. Barbatii cu casnicii nefericite sunt predispusi depresiei, hipertensiunii arteriale si obezitatii, noteaza un alt studiu de specialitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare