Dragoste

#parinti #sarcina #preconceptie #copil #fertilitate

Care este varsta potrivita pentru a face copii?

Din punct de vedere medical lucrurile sunt clare, dar varsta potrivita pentru a face copii depinde in mare masura si de criterii emotionale. Afla care sunt avantajele si dezavantajele legate de decizia de a avea un copil la orice varsta.

Fertilitatea feminina este in crestere intre varsta de 20 si 25 de ani, apoi incepe sa scada dupa varsta de 30 de ani. Medicii spun ca intre 25 si 30 de ani este cel mai bun moment pentru a face un copil, insa perioada de fertilitate a mamelor este in crestere.

Sarcina si nasterea pot fi dificile la orice varsta, insa in anumite momente din viata ai la dispozitie mai multa energie si mai multe resurse pentru a creste primul tau copil asa cum iti doresti.
 

Varsta potrivita: Inainte de 30 de ani


Decizia de a face un copil este intotdeauna dificila in adolescenta, avand in vedere riscurile medicale ce pot fi mai ridicate si lipsa pregatirii emotionale pentru acest pas. Dupa varsta de 20 de ani, cand corpul este pregatit pentru sarcina, exista multiple avantaje, dar si dezavantaje.

Fertilitatea ridicata este un mare avantaj, la fel ca si faptul ca te mentii in forma si ai energia necesara. Poti face fata mai usor stresului si grijilor ingrijirii copilului, mai ales in primele luni. Corpul tau este pregatit pentru sarcina si isi poate reveni mai usor dupa ea.

Printre dezavantaje se numara impactul pe care il are acest pas asupra vietii sociale, dar si profesionale. Iesirile cu prietenii in club raman o amintire si nu vei avea resursele necesare sa te ocupi de cariera ta. Cheltuielile necesare pot deveni insa o povara.
 

Varsta potrivita: Intre 30 si 40 de ani


Dupa ce ai depasit pragul de 30 de ani, te poti considera mai matura si astfel esti mai pregatita pentru a face sacrificiile necesare pentru a-ti ingriji copilul. Stabilitatea financiara este un atu important, iar in cariera poate fi un moment mai potrivit pentru a lua o pauza.

Dezavantajul principal dupa varsta de 30 de ani este scaderea fertilitatii. Studiile de specialitate au demonstrat ca o femeie la 35 de ani este doar pe jumatate la fel de fertila ca la 25 de ani. Poate dura mai mult sa ramai insarcinata si, cu fiecare an, riscul de avort spontan creste. Si riscul ca micutul sa sufere de o boala genetica, precum sindromul Down , este in crestere.
 

Varsta potrivita: Dupa 40 de ani


Numarul femeilor care nasc dupa 40 de ani a crescut simtitor in ultimii ani. La aceasta varsta esti mai inteleapta si pregatita sa fii o mama devotata. Stabilitatea financiara si situatia profesionala sunt mai bune ca pana acum si poti lua o pauza de crestere a copilului.

Din pacate, chiar daca din punct de vedere emotional aceasta varsta este ideala pentru a avea copii, fertilitatea ta este in scadere de mai mult de 10 ani. Pentru a ramane insarcinata, ai putea avea nevoie de ajutor medical. Fertilizarea in vitro iti poate solicita mult corpul, iar riscurile de complicatii in timpul sarcinii sunt mult mai mari. Dupa nastere, iti vei epuiza rapid energia si ai putea avea nevoie de ajutor.

Odata ce ai analizat toate avantajele si dezavantajele fiecarei varste, vei putea lua decizia corecta cu privire la varsta potrivita pentru tine pentru a face copii.


Sursa foto : Origos.hu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului