Dragoste

#compromisuri #compromisuri dragoste # compromisuri relatie

Cand sa faci compromisuri intr-o relatie si cand sa nu faci

Ce iti evoca cuvantul "compromis"? Este un cuvant pozitiv sau negativ pentru tine? Iti trezeste sentimentul de a iubi rezolvarea sau de a te pierde pe tine si integritatea ta?

 

Cand te gandesti la compromis, ce anume compromiti?

Faci un compromis cu un partener pe care il iubesti din grija pentru tine si pentru partenerul tau sau il faci pentru a controla ceea ce simte sau cum reactioneaza partenerul?

Sa stii cand ar trebui sau nu sa faci compromisuri intr-o relatie inseamna sa intelegi intentia ta si a partenerului tau.

Cand sa faci compromisuri intr-o relatie si cand sa nu le faci

Este util sa faci un compromis atunci cand compromisul este iubitor.

Atunci cand intentionezi sa te iubesti pe tine si pe partenerul tau, vei gasi o rezolvare care sa ti se para potrivita pentru amandoi.

Atunci cand tu si partenerul tau intentionati cu adevarat sa invatati despre voi insiva si despre celalalt, puteti explora de ce ceea ce vrei tu este important pentru tine si de ce ceea ce vrea partenerul tau este important pentru el sau ea.

Pe masura ce va deschideti fata de voi insiva si fata de celalalt, procesul de invatare va va schimba. Este posibil ca ceea ce veti ajunge sa faceti sau sa decideti sa fie foarte diferit de ceea ce ati avut la inceput.

Rezolvarea apare atunci cand elaborati o rezolutie comuna si niciunul dintre voi nu simte ca se compromite pe sine sau integritatea sa. Niciunul dintre voi nu renunta la el insusi pentru a-l controla pe celalalt. Amandoi sunteti multumiti de rezolutie. De fapt, atunci cand explorati cu intentia de a invata, niciunul dintre voi nu poate simti ca rezolutia este un compromis.

In schimb, poate fi un nou mod de a privi si de a rezolva o problema.

Nu este util sa faci un compromis atunci cand compromisul este o autoabandonare.

Atunci cand te abandonezi si esti de acord cu ceva ce nu ti se pare corect in interior, incerci doar sa-i faci pe plac celeilalte persoane pentru ca aceasta sa te aprobe, sa nu te respinga sau sa nu se supere. Acest tip de compromis este o intentie de a controla, mai degraba decat intentia de a te iubi pe tine si pe partenerul tau.

Desi s-ar putea sa simtiti o oarecare usurare pe moment, atunci cand te abandonezi si iti compromiti integritatea, pe termen lung te vei simti anxios, deprimat si/sau furios din aceasta cauza.  

S-ar putea sa crezi ca sunteti anxios, deprimat sau furios din cauza cerintelor partenerului, dar adevarul este ca tu iti provoci aceste sentimente incercand sa-ti controlezi partenerul.

Pentru a sti cand faci compromisuri din motive de iubire si cand te abandonezi pe tine insuti prin compromisuri, ancoreaza-te la entimentele tale.

Daca compromisul se simte bine in interior, atunci te iubesti pe tine si pe partenerul tau si faci compromisul din iubire. Daca nu se simte bine in interior (te simti anxios, deprimat, furios, rusinat, etc), atunci il faci pentru ca vrei sa obtii validare de la partener sau doresti sa-l manipulezi intr-un fel sau altul.

Nu uita! Sentimentele tale ghideaza cu exactitate daca alegerea ta este iubitoare sau neiubitoare fata de tine insuti.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare