Pentru oamenii singuri, un animal poate deveni un companion iubit, dar atunci cand incepi o relatie, interactiunile dintre noul partener si animalul tau pot o sursa de tensiuni.
Daca observi ca noul tau partener este din ce in ce mai putin interesat de vizitarea locuintei tale, animalul tau de companie ar putea juca un rol important in problema.
Alergiile sunt cel mai evident motiv pentru care un animal de companie ar putea deveni un obstacol in relatia ta sentimentala, dar problemele ce pot aparea sunt mult mai variate.
Animalul de companie si relatia: familiarizarea
In mod ideal, partenerul tau va fi la fel de indragostit de animalul tau de companie ca si de tine. De multe ori insa, pot aparea diverse probleme, legate fie de relatia lui cu animalul tau sau cu animalele in general.
Tine cont de faptul ca o persoana care nu a crescut cu animale in casa poate avea dificultati in a se adapta relatiei pe care o ai cu animalul tau. Invata-l treptat regulile de comunicare si modurile in care trebuie sa evite sa-ti supere animalul. Nu uita ca anumite comportamente care tie ti se par perfect normale (animalul te linge pe fata sau doarme in pat cu tine etc.) ar putea parea absurde in ochii partenerului.
Nu ii pune in carca responsabilitati legate de animalul tau inainte ca partenerul sa se adapteze si sa observe atent modul in care te porti cu animalul tau.
Daca relatia dintre partener si animal incepe pe picior gresit, explica-i persoanei din viata ta cum trebuie sa se poarte cu animalul pentru a-i castiga bunavointa. Nu urmari razand cum este scuipat de pisica sau latrat de caine deoarece vei agrava situatia.
In cazurile in care partenerul uraste animalele in general sau pur si simplu pe al tau, nu trebuie sa cedezi in fata unui ultimatum. Un partener care iti cere un astfel de sacrificiu la inceputul relatiei nu va trece niciodata peste nevoile sale pentru a se ingriji si de ale tale.
Animalul de companie si relatia: prioritatile
O alta sursa de tensiune in relatia dintre partener si animal poate fi atentia pe care o acorzi fiecaruia si prioritatile tale. Animalul poate suferi de gelozie, dar acelasi lucru poate fi valabil si pentru persoana nou intrata in viata ta.
Daca in afara unei relatii ti-ai aranjat tot programul in functie de animalul tau, acum nu mai poti urma acelasi program si nu poti cere altora sa se adapteze intotdeauna dorintelor tale.
Gaseste echilibrul intre relatia cu animalul si relatia ta noua, astfel incat niciuna sa nu dicteze tonul in cealalta. Schimbarile din viata ta ar putea sa nu fie pe placul animalului tau, obisnuit sa-i acorzi toata atentia si grija, insa va invata sa se supuna prioritatilor tale sentimentale, atata vreme cat nu il neglijezi cu adevarat.
Chiar daca iti iubesti foarte mult animalul de companie, relatia cea mai importanta din viata ta trebuie sa fie cu un om. Daca nevoile animalului tau sunt intotdeauna inaintea celor ale partenerului, acesta va gasi cu mai multa usurinta scuze pentru comportamente nepotrivite. Un partener care simte ca este pe locul doi in inima ta dupa un caine sau o pisica te va minti cu mai multa usurinta si va fi mai tentat sa te insele daca se iveste ocazia.
Relatia cu animalul de companie poate si trebuie sa ramana una importanta in viata ta, dar nu considera niciodata ca un animal iti poate oferi aceleasi satisfactii emotionale ca un om.