Dragoste

#banii in cuplu #bugetul familiei #cheltuieli cuplu

Banii in cuplu: separat sau impreuna?

Banii si modul in care sunt cheltuiti sunt prima cauza a certurilor in cuplu. Afla care sunt beneficiile si dezavantajele fiecarui mod de a administra banii in doi.

Din ce in ce mai multe cupluri ce locuiesc impreuna inainte de nunta pun banii la comun si stabilesc impreuna un buget pentru cheltuielile comune, dar si pentru cele individuale.

Nu toti prefera insa solutia " bugetul familiei ", iar modurile de administrare a banilor difera in functie de preferintele si experientele fiecaruia.

Afla care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui mod de a imparti banii in cuplu .
 

Banii in cuplu: De ce separat?


Pare o solutie neobisnuita, insa tot mai multe cupluri aleg sa-si administreze banii separat, pentru a evita neintelegerile si discutiile cu privire la modul in care fiecare vrea sa-si cheltuiasca castigurile.

Creditele restante sau alte cheltuieli din casnicii anterioare, ca pensia alimentara, sunt alte motive pentru care unele cupluri aleg sa isi administreze banii separat.

Dana si Catalin, necasatoriti, dar impreuna de 5 ani, nu considera ca absenta unui buget comun ar fi un semn de egoism .

"Impartim la jumatate facturile si cam toate cumparaturile. Multi dintre prietenii nostri nu prea inteleg, dar asta e solutia cea mai buna pentru noi, ca sa evitam discutiile si certurile pe care le aveau parintii nostri din cauza banilor", a explicat Dana.
 

Banii in cuplu: de ce impreuna?


Solutia traditionala, in care un cuplu pune la comun toti banii din care se platesc toate cheltuielile functioneaza inca pentru multa lume.

Fie ca e vorba de luarea deciziilor la comun, fie ca e vorba de un partener care administreaza toti banii in cuplu si ii da celuilalt o "alocatie" lunara, solutia functioneaza doar atunci cand ambii parteneri sunt deschisi la nevoile celuilalt si comunica corect.

Anamaria si Radu, casatoriti de un an, isi muta lunar banii de pe cardul de salariu intr-un cont comun, cu doua carduri. Niciunul dintre ei nu face cheltuieli mari fara sa-l consulte pe celalalt.

"Noi suntem amandoi cumpatati cu banii, dar ne mai permitem si cate o cheltuiala egoista . In ultima luna, eu mi-am luat o pereche de sandale si costum de baie, iar el si-a luat doua jocuri pentru Xbox. Incercam sa pastram un echilibru in cheltuielile individuale din bugetul nostru, dar nu stam sa calculam cu virgula", a povestit Anamaria.

 

Banii in cuplu: Solutia de compromis


"Fiecare cu banii lui, dar noi cu banii nostri" pare a fi solutia de echilibru gasita de tot mai multe cupluri, care isi fac economii impreuna, dar isi cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor separat.

Cea mai echitabila solutie nu este ca fiecare sa puna deoparte lunar aceeasi suma de bani, ci acelasi procent din totalul castigurilor.

Laura si Vlad, casatoriti de trei ani, isi incaseaza fiecare salariul pe cardul personal, dar si-au deschis impreuna si un cont in care fac economii pentru a cumpara o masina.

"La mine tata s-a ocupat intotdeauna de bani, iar in familia lui soacra-mea hotaraste cum se cheltuiesc banii, dar noi am vrut o solutie de compromis. Nu avem motive sa ne reprosam nimic cand cheltuim fiecare de pe cardul lui, dar avem si banii nostri", a explicat Laura.

Indiferent de solutia aleasa, cuplurile pe care le-am consultat au in comun un lucru: comunicarea deschisa cu privire la bani si la nevoile fiecaruia. Banii nu trebuie sa fie o sursa de conflict in nicio relatie, daca cei doi parteneri cad de acord cu privire la modul in care isi cheltuiesc, impreuna sau separat, veniturile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare