Dragoste

#relatii #asteptari in cuplu # asteptari dragoste #relatie sentimentala #asteptari partener

Asteptari realiste intr-o relatie sentimentala

In prima tinerete, se poate sa fie dificil sa raspunzi la intrebarea "Cum este partenerul ideal, in viziunea ta?" Odata cu trecerea timpului, insa, incepi sa-ti dai seama care sunt lucrurile care nu-ti plac si ceea ce-ti doresti cu adevarat de la perechea ta. Exista, insa, o limita sensibila intre asteptarile realiste in ceea ce priveste partenerul ideal si acele pretentii exagerate, care nu fac decat sa-ti aduca dezamagiri si esecuri.

Afla cum deosebesti asteptarile obisnuite de cele nerealiste, intr-o relatie amoroasa:

Asteptari realiste in cuplu

Este firesc sa vrei un partener de cuplu care isi doreste acelasi tip de relatie ca si tine. De exemplu, daca te intereseaza numai relatiile de lunga durata, ar trebui sa selectezi potentialii candidati in functie de acest criteriu. Daca nu aveti aceleasi asteptari de la relatie, mai devreme sau mai tarziu unul dintre voi se va simti constrans de dorintele celuilalt si va dori sa iasa din acea relatie.

O alta pretentie realista este sa-ti doresti ca acea relatie sa-ti provoace emotii placute. Poate ca nu toate relatiile de succes au parte de focuri de artificii, dar exista cel putin o scanteie, o emotie, o unda vibratoare intre cei doi. Daca simti ca nu se intampla absolut nimic intre tine si partener, se poate sa fie un semn de incompatibilitate.

O cerinta realista in privinta unui potential partener o reprezinta viziunea comuna asupra lumii. Nu este obligatoriu sa ganditi la fel, dar este important sa aveti o perspectiva asemanatoare asupra vietii pentru a va putea intelege. Daca partenerul tau vine dintr-o lume extrem de diferita de a ta, intreaba-te in ce masura diferentele va afecteaza. Poate fi vorba despre un stil de viata diferit, de religie, educatie, bani, obiceiuri etc.

Asteptari nerealiste in cuplu

Asteptarile nerealiste se refera la caracteristici care nu pot fi controlate si care nu au un efect dovedit asupra felului cum functioneaza un cuplu: greutatea exacta, inaltimea etc. O persoana nerealista in plan amoros este, de exemplu, o persoana care pretinde ca noul partener sa se deschida complet, spunandu-i absolut totul. La inceputul unei relatii, o astfel de pretentie nu face decat sa-l sperie pe respectivul.

O alta asteptare nerealista o reprezinta familia din care provine acea persoana. Partenerul de cuplu nu poate controla ce parinti, frati sau surori are. De aceea, este nerealist sa i se ceara sa indeplineasca anumite conditii din acest punct de vedere. Intr-o relatie sanatoasa, conteaza omul in sine, cu tot ceea ce reprezinta el ca persoana si nu familia din care provine.

Cum sa-ti stabilesti asteptarile pentru o relatie sentimentala

Fa o prima lista cu toate caracteristicile pe care ai vrea sa le aiba partenerul ideal. Gandeste-te la experientele tale si la ceea ce-ti doresti sa faci cu viata ta. Selecteaza-le apoi pe cele mai importante. Iti poti face si cartonase individuale, pe care sa le pui undeva la vedere. In acest fel, cand vei intalni o persoana nepotrivita care te atrage mult, cartonasele vor fi un semnal de alarma care sa te impiedice sa mergi mai departe. Nu are niciun sens sa speri ca vei schimba o persoana care nu indeplineste nici macar primele 3 cele mai importante dorinte ale tale.

Foto: oprah.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului