De la diferentele de gusturi in materie de filme si seriale, pana la... zodia nepotrivita, cercetarea arata ca dragostea nu este mereu suficienta pentru a mentine un cuplu unit. Potrivit sondajului, comandat de platforma de streaming Freely, multe dintre despartiri au la baza detalii aparent banale.
De exemplu, unele persoane au spus ca nu au mai putut continua relatia din cauza gusturilor muzicale sau culinare ale partenerului. Altii au invocat motive precum sforaitul excesiv, prea multe emoji-uri in mesaje sau chiar apartenenta la o echipa sportiva rivala.
Unul dintre cele mai interesante aspecte ale studiului este faptul ca motivele considerate minore sau superficiale sunt, de fapt, destul de frecvent intalnite in procesul de despartire.
Gusturile diferite in materie de divertisment au fost deseori invocate ca sursa de tensiune. De exemplu, un respondent a marturisit ca nu a mai suportat sa urmareasca seriale considerate „puerile” de catre el, preferate insa cu insistenta de partenerul sau.
Pe langa aceste incompatibilitati de suprafata, se regasesc si motive precum vestimentatia nepotrivita, alergia la animalul de companie al celuilalt sau neintelegeri legate de preferintele culinare. De asemenea, astrologia pare sa aiba un impact neasteptat asupra vietii amoroase: unele persoane au afirmat ca au renuntat la o relatie din cauza zodiei partenerului.
Aceste motive reflecta, in fond, o lipsa de compatibilitate mai profunda, chiar daca la prima vedere par nesemnificative. Ele pot indica valori diferite, stiluri de viata incompatibile sau o lipsa de dorinta de a face compromisuri.
Desi multi recunosc semnele clare ca o relatie nu mai functioneaza, nu putini sunt cei care raman alaturi de partener din teama de schimbare sau pentru a nu rani sentimentele celuilalt. Potrivit studiului, 55% dintre respondenti au ramas intr-o relatie mai mult decat ar fi trebuit, sperand ca lucrurile se vor imbunatati.
Mai mult decat atat, 70% dintre cei chestionati au declarat ca despartirea este una dintre cele mai dificile experiente din viata. Cu toate acestea, doar 81% considera ca este esential sa inchei o relatie fata in fata, in timp ce 1 din 10 recunoaste ca ar alege metoda „ghosting” pentru a evita confruntarea directa.
„Despartirile sunt grele – fie ca vorbim despre relatii, joburi sau chiar abonamente. Multi dintre noi raman in situatii nepotrivite din obisnuinta sau din frica. Dar uneori, cel mai sanatos lucru pe care il putem face este sa fim sinceri cu noi insine si sa plecam atunci cand ceva nu ne mai aduce ce avem nevoie”, a spus un purtator de cuvant al platformei Freely.
O dimensiune inedita a studiului este comparatia intre relatiile sentimentale si relatia cu serviciile de streaming sau alte tipuri de abonamente. Potrivit datelor, 22% dintre respondenti au recunoscut ca le este greu sa renunte la anumite servicii, chiar daca nu le mai folosesc, din cauza strategiilor de fidelizare si a presiunilor subtile exercitate de furnizori.
Aproximativ un sfert dintre participanti continua sa plateasca abonamente inutile, ceea ce duce la o pierdere anuala medie de pana la 480 de lire.
„Este amuzant cum despartirea de un abonament poate fi la fel de dramatica precum finalul unei relatii – cu mesaje insistente, senzatia de vina si promisiuni tentante de impacare”, a adaugat reprezentantul Freely.