Dragoste

#casnicie #mariaj #reguli #mit

9 reguli in casnicie tocmai bune de incalcat

Trebuie sa petreceti absolut tot timpul impreuna, sa va rezolvati conflictele fara sa intrati in conflict de fapt, sa dormiti in fiecare seara in acelasi pat si niciodata, dar niciodata sa nu ajungeti sa va plictisiti. Acestea sunt regulile. Cine le-a facut clar nu era casatorit!

Asa zisele “reguli in mariaj” au nevoie rapid de o restaurare . Si asta nu numai din cauza faptului ca ar putea fi invechite ci si pentru ca multe dintre ele au adus numai probleme celor care le-au pus in aplicare, inca de la bun inceput.

“Sa incalci anumite reguli maritale este cel mai bun lucru pe care l-ai putea face pentru ca relatia ta sa mearga mai bine”. Sau cel putin asa sustine psihoterapeutul Barbara Bartlein, autoarea cartii “Why Did I Marry You Anyway?” ( De fapt si de drept, de ce m-am maritat cu tine?).

Ai mai jos noua reguli in casnicie pe care ai face foarte bine sa le incalci. Cu incredere si fara regrete! Care sunt acestea?

 

1 Niciodata sa nu va duceti la culcare suparati

 

Pana la urma regula asta de unde a aparut? Probabil ca din Biblie, care ne sfatuieste sa nu lasam soarele sa apuna peste supararea noastra. Dar acum serios, sa te chinui sa rezolvi o problema cand esti obosit si stresat, crezi ca ajuta la ceva? Nu mai bine inveti tu sa fii de acord ca sunt momente in viata cand nu poti fi de acord si ca ar fi mai bine te duci frumusel la culcare, cand constati lucrul acesta? Stii vorba aia cu noaptea care este un sfetnic bun? Chiar este adevarata.

 

2 Fii intotdeauna 100% corect

 

Intr-o casnicie, sinceritatea maxima nu este intotdeauna cea mai buna tehnica pe care ai putea sa o aplici. De exemplu, nu trebuie sa impartasesti cu sotul tau detalii picante din relatiile tale anterioare. Nu de alta dar acest gen de discutii invita la comparatii si cand se pune problema de a compara pe cineva cu altcineva intotdeauna cineva iese prost. Nu crezi ca este mai bine sa-ti pui niste limite? Ceva de genul: “sentimentele si trairile iubitului meu sunt pe primul loc, ca atare, nu-i voi spune nimic din ce ar putea afecta aceste sfere”.

 

3 Niciodata sa nu va duceti in vacante separat

 

Binenteles ca dupa ce terminati serviciul si va debarasati de problemele de peste zi, tot ce ati vrea sa faceti este sa evadati de stres undeva impreuna. Insa se intampla cateodata ca tu sau sotul tau sa nu aveti aceeasi definitie pentru “marea evadare”. Poate tu, de exemplu, preferi schiul, in timp ce el se gandeste la o zi petrecuta pe plaja. Aceasta idee potrivit careia trebuie sa faceti absolut totul impreuna, ca de nu, vine sfarsitul lumii , este total nerealistica.

Cateodata, un week-end la spa singura cu prietenele, in timp ce sotul tau petrece cu amicii lui la munte ar putea fi o adevarata terapie pentru o relatie ce scartaie.

 

4 Va certati? E clar, veti divorta in curand

 

De fapt lucrurile stau taman invers. In urma unor cercetari, s-a descoperit ca cei care nu s-au certat niciodata si au tinut totul in ei, evitand astfel conflictul, au ajuns la despartire mai repede decat cei care au admis ca se mai cearta din cand. Cateodata, conflictul poate fi un soi de terapie pentru o relatie. Ca atare, invata sa te certi sanatos si productiv, fara reprosuri si apelative injurioase etc.  Da afara tot raul din tine si nu uita ca tacerea este de multe ori mult mai zgomotoasa si deranjanta decat niste tipete.

 

5 Copiii trec intotdeauna pe primul plan

 

Adesea, multe cupluri pun relatia pe butonul de asteptare doar pentru a a se asigura ca au timp sa fie buni parinti. Dar acest lucru, poate avea de multe ori efectul invers. Sa lasi relatia dintre voi sa se raceasca va poate afecta nu numai pe voi ci si pe copil. Acum gandeste-te si tu? Ce preferi, ca in viitor copilul tau sa aibe in continuare ambii parinti langa el si sa se simta in siguranta sau sa planga singur si trist ca ai lui s-au despartit? Ca atare, creati-va un timp numai al vostru in care sa nu vorbiti de facturi sau copii, ci in care sa faceti lucruri placute si sa va bucurati unul de compania celuilalt.

 

6 Nu dormiti niciodata in paturi separate

 

E un mit potrivit caruia cuplurile dorm mai bine impreuna decat separat. Dar, poate tu de exemplu vrei sa citesti si sotul tau nu suporta sa doarma cu lumina aprinsa sau poate el sforaie prea mult si tu ai somnul dificil. Crede-ma, daca din cand in cand mai evadezi in camera de oaspeti , nu se intampla nicio tragedie. Sa ai un somn linistit si odihnitor este vital pentru sanatatea mintii tale, a corpului tau si implicit a mariajului tau. Ai grija doar ca motivul pentru care eviti patul nuptial sa nu fie de fapt frica de intimitate.

 

7 Partenerii trebuie sa imparta hobby-urile

 

Sa-ti petreci fiecare secunda libera antrenandu-te pentru un maraton de alergari, in timp ce sotul tau lucreaza la masina lui de epoca, nu este o idee tocmai buna pentru o casnicie. Insa, nici hotararea de a renunta la ceea ce iti face tie placere, doar pentru ca partenerului tau nu-I place acel ceva, nu este o solutie.

Sa renunti la pasiunile tale e ca si cum ai uita ca ai si tu independenta ta. Iar, intr-o casnicie, daca nu ai independenta, simti ca esti prins intr-o capcana si incepi sa te sufoci. Ca atare ai grija sa-ti vezi in continuare de hobby-urile pe care le aveai inainte de a te marita dar, gaseste in acelasi timp si activitati pe care sa le faceti impreuna.

 

8 Daca nu mai ies scantei, esti terminat

 

Multe cupluri cred ca odata ce fluturasi din stomac au disparut si scanteia s-a stins, ceva nu merge in relatie. Asa ajung sa insele sau sa divorteze direct. Insa, nu stiai ca o relatie pe termen lung supravietuieste pe langa iubire, cu ajutorul si a increderii si unei bune prietenii? Este o greseala sa crezi ca poti trai o viata intreaga numai cu jocuri de artificii si fluturasi in cap.

 

9 Sa te plictisesti este un lucru rau

 

Foarte multe cupluri considera ca, daca nu exista in fiecare secunda din zi ceva incitat de facut in casnicia respectiva e clar ca s-a instalat rutina si lucrurile nu mai merg. Dar pana la urma nu este asa o mare tragedie sa te mai plictisesti din cand in cand. Orice om se plictiseste si asta nu trebuie sa fie din cauza ca celalat nu mai este la fel de interesant sau ca lipseste sarea si piperul relatiei. Cateodata, pur si simplu este mai sanatos sa ai o viata linistita in care sa te simti in siguranta. Nu ti se pare obositor sa simti ca-ti pulseaza sangele in creieri in fiecare secunda din viata ta? In plus, intotdeauna exista posibilitatea plecarii intr-o vacanta sau concediu atunci cand simti ca plictiseala s-a instalat prea comod in relatia voastra.

“Regulile sunt facute pentru a fi incalcate”, spune o vorba. Ca atare, pentru a avea o relatie frumoasa si o casnicie fericita uita de ele si incearca sa traiesti din plin fiecare clipa petrecuta alaturi de sotul tau fara sa te mai incurci de sabloane si restrictii.
 

Foto : www.rechargelounge.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului