Dragoste

#casatorie #barbati #dragoste

9 motive pentru care barbatii nu vor sa se casatoreasca

Un studiu realizat recent de Pew Research Centre a aratat ca, in 2019, aproximativ 4 din 10 adulti cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani nu erau casatoriti sau nu locuiau cu un partener romantic. Cifrele sunt in crestere cu 29% din 1990. Acest lucru ridica intrebarea de ce oamenii - in special barbatii - aleg sa nu se casatoreasca in zilele noastre.

 

Faptul ca barbatii nu mai vor sa se casatoreasca pun pe ganduri o multime de femei cu ganduri matrimoniale si societatea in general. Asadar, de ce anume evita barbatii sa se casatoreasca?

1. De ce sa implice guvernul

Utilizatorul Reddit caseylshsh spune cel mai bine. "Nu am nevoie de acte pentru a afirma ca sunt intr-o relatie. De asemenea, nu am nevoie de mai multe hartii in cazul in care aleg sa nu mai vreau sa fiu cu acea persoana. Un lucru perfect rezonabil si uman de facut. Sunt miliarde de oameni pe acest pamant si este stupid sa pretind ca cineva ar putea sa ma placa pentru totdeauna."

Niste hartii stampilate si aprobate de guvern nu pot dovedi dragostea sau angajamentul fata de partenerul tau.  

2. Ascensiunea echitatii de gen

Un motiv important pentru care barbatii nu mai vor sa se casatoreasca pare sa fie cresterea echitatii de gen. Casatoria a fost initial conceputa ca standarde patriarhale. Astfel, barbatul casei ar fi fost cel care castiga painea si cel care asigura traiul. Pe de alta parte, femeia se ocupa de toate treburile casnice - gatitul, curatenia, cresterea copiilor etc.

Rolul femeilor era de a fi casnice, iar pozitia lor era net inferioara fata de cea a barbatului. Barbatul ar fi fost singurul care lua decizii intr-o astfel de situatie. Dar vremurile s-au schimbat, iar casatoria este privita astazi ca un parteneriat in care totul este egal. Asadar, fiecare indatorire, de la castigarea painii pana la treburile casnice, trebuie sa fie distribuita in mod echitabil. Acest lucru a dus la faptul ca multi barbati evita casatoria. Ei nu vad aranjamentul ca fiind echitabil, ci nedrept fata de ei.

3. Asteptarile sociale de a deveni un furnizor

In ciuda cresterii echitatii de gen, multi barbati inca simt presiunea sociala de a deveni furnizorul in relatie. In conditiile in care economia din intreaga lume este in degringolada, multi se straduiesc sa se intretina singuri. Asadar, gandul de a trebui sa intretina o sotie si viitori copii poate fi un cosmar.  

4. Mai putin timp pentru o cariera

Societatea nu vrea doar sa te casatoresti, ci a adaugat si un ceas care ticaie la intreaga perspectiva. Astfel, barbatii simt presiunea de a-si aranja cariera si viata in general inainte de a implini 35 de ani pentru a se putea casatori "la timp". Desigur, acest lucru nu este adesea de bun augur pentru carierele lor, motiv pentru care aleg cariera in detrimentul casatoriei. 

5. Ucigasul vietii sociale

Din nou, timpul este limitat. Atunci cand ai deja un loc de munca si o familie de care trebuie sa te ocupi, iti poate ramane foarte putin timp pentru tine. Prin urmare barbatii trebuie sa spuna adio vietii sociale si iesirilor cu prietenii, lucruri la care nu vor sa renunte. 

6. Singuratatea nu este o problema

Aplicatiile de dating s-au asigurat de acest lucru. Un swipe dreapta este suficient pentru a alunga singuratatea de sambata seara. Si asta fara niciun angajament implicat. Conceptul de prieteni cu beneficii devine, de asemenea, din ce in ce mai frecvent.

7. Asteapta "persoana potrivita"

Dau vina pe intregul gen de comedie romantica pentru asta. Au bagat in capul unei intregi generatii sau doua ideea de "persoana potrivita" si a alunecoasei "iubiri unice si adevarate". Astfel, multi nu se casatoresc pentru ca vor sa astepte persoana care le este destinata. Doar ca intreaga idee este un pic absurda. Relatiile, romantice sau nu, necesita multa munca. Sufletele pereche nu exista pur si simplu ci trebuie create. Este nevoie de angajament total si de munca zilnica. Este nevoie sa alegi sa ramai in fiecare zi.

8. Cresterea ratei de divort si a cheltuielilor

"Aproape jumatate dintre casatorii se termina prin divort, ceea ce ma face sa ma intreb care este scopul din spatele casatoriei in primul rand. In plus, divortul este o batalie juridica de lunga durata care iti consuma resursele si continua sa o faca chiar si dupa incheierea procedurii.", dezvaluie un utilizator Reddit.

Prin urmare, rata mare a divorturilor ii face pe multi sa se gandeasca de 10 ori inainte de a face pasul cel mare care… nu mai dureaza o viata, ca pe vremuri.

9. Provin din familii disfunctionale

Multi oameni nu vor sa se casatoreasca pentru ca au crescut vazand casnicii esuand sub ochii lor. Timp de secole, oamenii s-au casatorit ca si cum asta ar fi rezolvat totul. Doar ca nu a fost asa. Oameni cu probleme reprimate care ajung sub acelasi acoperis nu creeaza un mediu familial bun. Iar cei care au crescut in astfel de familii nu vor sa duca mai departe acest lucru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului