Dragoste

#cuplu #comunicare cuplu #cearta cuplu #probleme cuplu #relatii de dragoste

7 probleme frecvente de cuplu si solutia lor

Relatiile de dragoste care nu traverseaza momente dificile exista doar la nivelul fanteziilor indragostitilor, de aceea este de preferat sa te pregatesti din timp pentru a infrunta situatiile negative din viata ta personala. Daca vei deduce de la inceput ce ar putea functiona prost intre tine si partener, sansele de a depasi cu brio impasurile vor fi cu atat mai mari. Iata 7 probleme frecvente de cuplu si solutia recomandata de experti in fiecare caz specific.

Psihoterapeutii sunt de parere ca acele cupluri care invata din greseli si privesc in mod constructiv disensiunile survenite pe parcurs reusesc in cele din urma sa se bucure de o viata frumoasa si implinita impreuna.
 

Problema: Comunicarea


Toate problemele de comunicare isi au sursa in abilitatile partenerilor intimi de a-si impartasi gandurile. Cand discutiile au loc in paralele cu alte activitati precum verificatul e-mail-ului sau vizionarea programelor de televiziune, in mod clar mesajul va fi unul deficitar.
 

Strategii de rezolvare:
 

  • rezervati-va timp unul pentru celalalt: inchideti telefoanele, trimiteti copiii la culcare si organizati o intalnire fata in fata fara factori perturbatori.
  • stabiliti anumite reguli pentru discutie: fara intreruperi sau expresii deranjante precum "tu mereu..."
  • ascultati-va reciproc in mod activ si reformulati sintagmele astfel incat mesajul sa fie transmis conform intentiei initiale.


Problema: Sexul
 

Oamenii care se iubesc nu sunt in mod necesar si compatibili la nivel sexual. Cand dorintele celuilalt sunt cenzurate de el insusi sau de partener, frustrarile nu intarzie niciodata sa apara.
 

Strategii de rezolvare:
 

  • asigurati-va un cadru intim: duminica dupa-amiaza, cand sunteti odihniti, rugati bunicii sa se ocupe de copii si bucurati-va de cateva ore de singuratate in cuplu. Gasiti un loc neconventional pentru sex: cada plina cu spuma, coltarul din bucatarie sau alta zona neexplorata inca.
  • faceti o lista cu lucrurile pe care le preferati in pat si ganditi-va la minimum 3 fantezii personale de care celalalt trebuie sa tina cont.


Problema: Banii
 

Aspectul financiar are un impact major asupra armoniei in cuplu. Daca problemele banesti au devenit de nesuportat, masurile imediate se impun astfel incat relatia sa reziste pe viitor.
 

Strategii de rezolvare:
 

  • descrie situatia exact asa cum este, fara menajamente, punctand obiceiurile care va afecteaza bugetul (iesirile prea frecvente in oras, hobby-uri costisitoare, vicii).
  • nu plasa vina pe umerii celuilalt: formuleaza ideile astfel incat sa reiasa ca amandoi contribuiti la pierderile financiare.
  • deschide un cont comun unde sa contribuiti impreuna lunar pentru economii
  • pastreaza o anumita suma pe care sa o puteti cheltui fiecare fara sa va justificati investitiile.
  • stabileste clar obiectivele comune pentru viitor: achizitionarea unei locuinte, achitarea unor datorii mai vechi etc astfel incat sa existe un ideal la care sa aspirati impreuna.


Problema: Responsabilitatile casnice
 

Cum ambii parteneri isi petrec majoritatea timpului in afara domiciliului, responsabilitatile casnice raman de multe ori neglijate. Cand deja presiunea rezolvarii lor devine stringenta, certurile sunt iminente.

 

Strategii de rezolvare:
 

  • organizati-va eficient: fiecare va prelua cate o sarcina, pe care va trebui sa o indeplineasca intr-un anumit termen.
  • gasiti alternative: daca bugetul va permite, lasati curatenia in slujba unei menajere.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului