Dragoste

#relatii #comunicare cuplu #comunicare eficienta cuplu #cuplu relatii

6 pasi pentru o comunicare mai eficienta in cuplu

Relatiile de cuplu traverseaza adesea perioade presarate cu mai multe conflicte decat momente armonioase. Multe dintre tensiunile care apar in sanul unei relatii pot fi rezolvate foarte usor atunci cand comunicarea intre parteneri este sincera, deschisa si constructiva. Cand aceasta lipseste cu desavarsire, conflictele escaladeaza si orice cearta cat de mica se transforma intr-un scandal de proportii. Iata sase pasi utili pentru imbunatatirea comunicarii cu partenerul tau!

1. Ascultati-va unul pe celalalt

Dincolo de a vorbi unul cu celalalt, o parte importanta a comunicarii o reprezinta si ascultarea. Multi parteneri de cuplu au impresia ca ei sunt buni ascultatori, cand de fapt nu reusesc niciodata sa il lase pe celelalt sa termine ce are de spus, il intrerup si dau numai replici taioase la ceea ce are de spus.

Ascultarea este o arta care presupune multa rabdare si atentie. Lasa-l pe partenerul tau sa termine ce are de spus, reflecteaza asupra ce spune si nu te inflama.

2. Ia in calcul si punctul de vedere opus

Incearca sa asculti cu atentie si sa reflectezi la punctul lui de vedere. Vezi daca nu cumva are dreptate in ceea ce spune, chiar daca e greu de acceptat.

Spune-i ca il asculti si ca ii respecti parerea, dar ca si tu ai o opinie care merita dezbatuta si ascultata. Pastrati un ton calm si civilizat.

Nu este placut sa fii criticat si ai intotdeauna tendinta de a deveni ofensiv, in incercarea de a contracara atacul asupra ta. Raspunzi cu aceeasi replica si poate chiar mai adaugi cateva tipete, scandaluri sau vorbe "colorate".

Nu raspunde criticilor tot cu critici. Empatizeaza cu punctul de vedere al partenerului tau. Asculta-l pana la capat si respecta-i sentimentele si parerile pe care le are.

3. Nu aruncati cu vorbe spuse la manie

Stii vorba aceea: "gandeste de doua ori inainte de a deschide gura"? Este un sfat demn de luat in seama, mai ales atunci cand esti in mijlocul unui scandal cu partenerul tau.

Atunci cand atmosfera incepe sa devina tensionata, tonul sa creasca si sentimentele care te incearca sa domine cuvintele pe care le spui, poate iesi foarte urat. Este foarte important sa lucrezi cu tine insati si sa eviti sa arunci vorbe la manie, care dor, care pot fi iertate, dar niciodata uitate. Nu sunt deloc productive in relatie si pot face mai mult rau decat bine.

4. Nu amestecati certurile

Este posibil sa va fi confruntat cu situatia im care o cearta a pornit de la un anumit subiect si s-a extins rapid la mai multe aspecte ale relatiei voastre, care poate nu aveau legatura cu acel conflict.

Nu amestecati niciodata borcanele. Daca va certati pe subiectul bugetului familiei, pastrati discutia doar in jurul acestui subiect, nu adaugati reprosuri legate de socrii, de sex sau de alta natura. Nu veti face decat sa escaladati conflictul si sa nu rezolvati niciuna dintre probleme.

5. Programati discutii despre lucruri care va nemultumesc in relatie

Puteti incerca sa vorbiti deschis despre subiecte nu tocmai placute pe care le-ati putea dezbate, programand astfel de mici discutii sau confesiuni.

In acest fel, nu veti fi luati prin surprindere de tipul discutiilor si veti sti cam la ce sa va asteptati. Pot fi foarte constructive si productive astfel de conversatii, daca reusiti sa va pastrati cumpatul si sa va ascultati cu atentie unul pe celalalt. E un pas inainte spre o comunicare sincera si deschisa.

Foto: healthyrelations101.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare