Dragoste

#valentines day #sfantul valentin #dragoste

6 lucruri pe care trebuie sa le stii despre Valentine’s Day

Inimioare, flori, trandafiri si mult, mult rosu. Cam asa se poate descrie in cateva cuvinte sarbatoarea Sfantului Valentin, ceea ce mai numim si Ziua Indragostitilor. Dar de unde vin toate aceste traditii?

Iata cateva dintre explicatii:

De ce il sarbatorim pe 14 Februarie

14 Februarie este sarbatoarea Sfantului Valentin, un sfant catolic care a fost executat de imparatul roman, Claudiu al II-lea, in secolul al III-lea dupa Cristos. Multe legende s-au tesut in jurul motivului pentru care a fost omorat. Cea mai populara spune ca Sfantul Valentin a fost preot care casatorea tinere cupluri dupa ce Claudius a interzis casatoria pentru tineri, intrucat considera ca erau soldati mai buni atunci cand nu erau atasati sufleteste de cineva. Alta legenda spune ca a ajutat la salvarea catolicilor intemnitati pentru credinta lor. Cu toate acestea, sarbatoarea ar fi fost promovata pentru a umbri festivalul pagan Lupercalia. Intre 13 si 15 februarie, romanii sarbatoreau sacrificand o capra si un caine si lovind femei cu pieile acestor animale. Desi era o sarbatoare cruda, barbatii erau convinsi ca asta le facea mai fertile pe femei. In secolul al V-lea, Papa Gelasius I a scos in afara legii Lupercalia si a declarat oficial 14 februarie drept Ziua Indragostitilor.

De ce numim persoana iubita "Valentin/Valentina"

Legenda spune ca atunci cand Sfantul Valentin era in inchisoare, el s-a rugat pentru fiica unuia dintre judecatorii sai si i-a redat vederea. Inainte de executarea sa, i-a scris o scrisoare pe care a semnat-o "De la Valentinul tau". Daca acesta a fost sau nu un gest romantic ramane de discutat. Cu toate acestea, semnatura s-a propagat ca un gest de afectiune.

De ce desenam inimile in forma pe care o stim

Daca am fi corecti cu anatomia inimii atunci cand trasam liniile, rezultatul ar fi o multime complexa de vene si muschi. Totusi, noi desenam in mod obisnuit o forma mult mai simpla. Motivul? O varianta ar fi ca este forma frunzelor plantei numita silphium, care era folosita pentru a preveni sarcina. Se spune ca a fost atat de intens utilizata incat a si disparut.

De ce oferim trandafiri

In epoca victoriana, oamenii si-au exprimat emotiile prin floriografie sau prin limbajul florilor. Oferirea unui anumit tip de floare transmitea un mesaj specific, iar trandafirii rosii insemnau dragoste. Astazi, ei poarta acelasi simbol al romantismului.

De ce purtam rosu

Rosul a fost mult timp considerat culoarea drept pasiunii si a sexualitatii, lucru dovedit recent de oamenii de stiinta. Un studiu realizat de psihologii de la Universitatea din Rochester a constatat ca barbatii considerau femeile care purtau rosu sau care stateau in picioare in dreptul unui fundal rosu drept mult mai atractive decat pe cele care purtau sau stateau in preajma altor culori. Femeile au simtit acelasi lucru vizavi de barbatii care purtau rosu. De asemenea, culoarea simbolizeaza increderea, spontaneitatea si determinarea - toti factorii importanti intr-o relatie.

De ce mancam ciocolata

Daca primesti o cutie de ciocolata de Valentine’s Day trebuie sa-i multumesti lui Richard Cadbury. Dupa ce el si fratele sau au preluat afacerea familiei, fabrica de ciocolata, el a descoperit o modalitate de a extrage untul de cacao pur din boabe intregi de cacaou. L-a folosit apoi pentru a da un gust mai bun ciocolatei. Cadbury a inceput sa proiecteze cutii frumoase pentru noile bomboane de ciocolata, inclusiv unele speciale pentru Valentine's Day, cu Cupidoni si trandafiri. Se crede ca el a facut prima cutie de bomboane in forma de inima, chiar daca nu el a brevetat-o.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului