Dragoste

#partener #cuplu #conflict #cearta #despartire #relatie

5 motive de cearta care duc la despartire

O despartire este adeseori o experienta dureroasa, urmata aproape intotdeauna de regrete. In incercarea de a-ti reface viata personala, acorda-ti cateva clipe si reflecteaza asupra celor intamplate. V-ati despartit din cauza unor certuri banale sau lucrurile sunt mult mai profunde decat crezi?  Iata cateva dintre cele mai frecvente motive de despartire.

 

1. Lucruri din trecut ies la suprafata

De fiecare data, o relatie noua reprezinta o provocare, iar daca nu esti la prima experienta de acest gen, este posibil ca, pe viitor, lucruri care te-au marcat la un moment dat sa isi puna amprenta asupra celor ce vor veni. Daca, de exemplu, ai fost dezamagit de un fost partener, este posibil sa devii mult mai precaut atunci cand te implici iarasi emotional.

De asemenea, te poti confrunta cu frica de a nu fi destul de bun sau destul de atragator pentru celalalt, sa nu ai o buna pozitie materiala sau pur si simplu sa te incerce sentimente de abandon. Daca temerile tale nu sunt confruntate, exista sanse mari ca acestea sa erodeze orice relatie sanatoasa.

Incearca sa iti confrunti aceste stari de neliniste, pentru ca intr-adevar, poti avea langa tine un partener rabdator, care sa te ajute sa treci peste greutati, insa fara ajutorul tau, nimic nu este posibil. Intreaba-te daca atitudinea ta este justificata in contextul actual sau pur si simplu sunt doar „povesti” inventate de tine, in urma experientelor dureroase din trecut.

Daca, de exemplu, fostul partener ti-a inselat incerederea si acum simti nevoia sa il controlezi pe cel de langa tine incontinuu, de teama de a nu suferi din nou, acest obicei iti va fi inteles poate la inceput, dar daca nu iei atitudine, risti sa inrautatesti lucrurile si sa ajungi, pana la urma, la despartire.

2. Nu te simti apreciat, inteles sau iubit

Orice persoana isi doreste sa fie apreciata, inteleasa si iubita de catre partener, iar cand acest lucru nu se intampla, avem tendinta sa ne retragem incet incet, si pana la urma, sa ne indepartam cu totul de relatia de cuplu. Mai mult, este posibil sa ripostam, incercand sa „ranim”, la randul nostru, pe cel drag.

Dar daca pur si simplu tu esti cel care nu realizeaza ceea ce se intampla in jurul tau? Cat de deschis esti in a primi, de fapt, aceste sentimente, nu doar din partea partenerului, cat si din partea celorlalti din jurul tau? In primul rand, pentru a te simti apreciat, incepe chiar tu sa ii apreciezi pe ceilalti.

Fii deschis, liber si daruieste , la randul tau, astfel de sentimente oamenilor care chiar conteaza pntru tine. O sa vezi cat de bine te vei simti dupa ce vei face un exercitiu atat de simplu. Apoi, incearca sa primesti ceea ce ti se daruieste. Poate ca ti se ofera atata iubire pe care nu o simti, pentru ca tu cauti tot timpul altceva.

Si iarasi, ca in majoritatea cazurilor, comunicareaa este cheia. Vorbeste cu partenerul tau si spune-i ceea ce simti. Daca pentru tine un buchet de flori este o dovada de iubire, poate ca el vede lucrurile altfel si se axeaza pe altfel de gesturi. Important este sa discutati si sa va cunoasteti punctul de vedere, apoi sa actionati in functie de acestea.

3. Nu faci din relatie o prioritate

Poate una dintre cele mai frecvente motive de despartire este faptul ca oamenii au tendinta de a crede ca isi apartin unul celuilalt, iar cuvantul „relatie” inseamna ca nimic nu ii poate desparti. Intr-adevar, nimic nu va poate desparti, atata timp cat voi intr-adevar incercati zi de zi sa va mentini indragostiti.

Gandeste-te in felul urmator: la inceput ai facut tot ce ti-a stat in putere pentru a fi impreuna cu partenerul tau, si fiecare dorinta a sa, gest, problema, avea pentru tine o insemnatate deosebita. V-ati mutat impreuna sau v-ati casatorit, anii au trecut si a intervenit si sentimentul de siguranta. Stiti ca nimic nu va poate desparti, asa ca ai lasat garda jos.

Bineinteles ca deja nu mai esti omul de care s-a indragostit. Pana si relatia voastra sexuala a suferit modificari. Nimic nu este mai pasional ca inainte. De ce? Timpul este de vina? In niciun caz. Singurii vinovati sunteti voi doi. O relatie se intretine, iar a considera ca cineva iti apartine indiferent de comportamentul tau este o mare greseala, care duce de cele mai multe ori la despartire.

4. Dai vina tot timpul pe celalalt

Cand a fost ultima oara cand ti-ai recunoscut vina si chiar ti-ai cerut scuze pentru greseala comisa? Ati inceput o discutie in contradictoriu, ati adoptat o atitudine defensiva si procedura de rigoare: intotdeauna, celalalt este cel vinovat.

Ai stat vreodata macar sa reflectezi atunci cand te debarasezi de orice responsabilitate? Faptul ca nu te gandesti inainte sa actionezi nu va face decat sa te indeparteze de partener, pentru ca vor aparea tot felul de frustrari.

Inainte de a acuza pe oricine, incearca sa intelegi. Nu crezi ca va fi ma productiv sa analizezi cele aduse in discutie, apoi sa gasiti o solutie?

5. Nu ti-ai revenit complet dupa relatia cu fostul/fosta

Foarte multe persoane trec dintr-o relatie intr-alta, crezand ca o noua legatura va fi solutia care ii va vindeca de probleme. Nu isi acorda macar un ragaz pentru a depasi momentele neplacute sau pentru a afla ce anume a dus la despartire. De aceea, repeta incontinuu aceleasi greseli si asteapta mereu ca lucrurile sa iasa bine. 

Acorda-ti putin timp si invata cate ceva din orice experienta. Nu mai poti da nimic inapoi, dar iti poti imbunatati viitorul. Ce-a fost a fost, insa nu intra intr-o noua relatie cu regretele si frustrarile din cea tocmai incheiata. Important este sa fructifici orice experienta si sa iei ceea ce urmeaza ca pe un eveniment unic, fara sa repeti greselile anterioare.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului