Dragoste

#persoane singure #suferinta #ziua indragostitilor #depresie

4 metode de a rezista "efervescentei" de Ziua Indragostitilor. Sfatul psihologului

Ne place sau nu, incercam sa ramanem indiferenti sau ne transformam in carcotasi, Valentine’s Day se apropie si va fi, inevitabil, peste tot: feed-ul de Facebook, Instagram, vitrinele magazinelor, in mall-uri si restaurante. Valentine’s Day pare ca vrea sa acapareze toata atentia.

Stim cu totii ca tocmai atunci cand suntem singuri ni se pare ca toata lumea este intr-o relatie si vedem, mai mult ca oricand, toate cuplurile mergand fericite de mana. Ziua Indragostitilor are darul de a amplifica acest fenomen, cu toate inimioarele, dulcegariile si pozele frumoase care ne inconjoara.

In opinia cunoscutului psiholog Angela Nutu, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, marketing-ul excesiv de Ziua Indragostitilor si cautarea acceptarii sociale pot face deprimanta aceasta zi daca suntem singuri, indiferent de alegere sau de circumstante. "Este greu sa nu-ti constientizezi singuratatea atunci cand esti bombardat cu comedii romantice la televizor, romane romantice si inimioare in magazine, reclame care nu se termina niciodata si anunturi despre evenimente si petreceri speciale pentru indragostiti", declara psihologul Angela Nutu.

Cum sa NU intram in depresie de Ziua Indragostitilor?

Daca suntem insa hotarati sa facem fata presiunii Zilei Indragostitilor si vrem sa reusim sa ne bucuram de singuratatea noastra, iata ce putem face:

1. Invata sa apreciezi singuratatea!

"Singuratatea nu este o unitate de masura obiectiva sau subiectiva a calitatii vietii. De exemplu, multi dintre cei aflati in cuplu desi, conform unei perceptii exterioare, "ar trebui" sa fie si fericiti, de multe ori se simt singuri, neintelesi, neapreciati si chiar neiubiti. Acest lucru se intampla pentru ca ne asteptam ca starea noastra de bine sa depinda de cineva si nu de noi insine, pentru ca tanjim sa facem parte dintr-un cuplu fara a ne cunoaste cu adevarat pe noi insine si fara a stii ce ne dorim cu adevarat. Statisticile despre divort si povestile casatoriilor nefericite ne arata o realitatea de care uitam usor cand aparent suntem inconjurati doar de dragoste romantica. O modalitate de a face fata sentimentelor de singuratate este sa iti regandesti asteptarile si sa le raportezi la viata reala. Constientizeaza faptul ca imaginea perfecta afisata in reclame sau social media nu este direct proportionala cu fericirea oamenilor, acelea sunt doar sabloane greu de atins. Asadar, in loc sa te simti singur de Ziua Indragostitilor, sarbatoreste punctele tari si realizarile care iti arata ca fara sa faci parte dintr-un cuplu, esti o persoana intreaga si sanatoasa, o persoana care are spatiu pentru iubirea care urmeaza sa vina, dar care nu are nevoie neaparat de o relatie pentru a avea incredere, bucurie si entuziasm", explica psihologul Angela Nutu.

2. Cultiva-ti recunostinta!

"Exista multe avantaje profunde ale sentimentului de recunostinta. Un remediu pentru momentele in care te simti singur este de a cultiva sentimente de recunostinta pentru ceea ce ai deja in viata ta. Daca simti lipsa dragostei, fa un efort si gandeste-te la toata dragostea pe care o ai deja – de la prieteni, familie sau chiar animale de companie. Te poti concentra si pe lucrurile care iti aduc satisfactii in fiecare zi, cum ar fi job-ul, hobby-urile", considera specialistul.

3. Stabileste ce iti doresti!

"Poti sa te folosesti de aceasta aparent complesitoare zi a iubirii pentru a-ti stabili o perpectiva clara asupra relatiei pe care iti doresti sa o ai: fa o lista in care sa notezi toate calitatile, valorile, principiile de viata esentiale pe care ai vrea sa le aiba partenerul de viata. Daca nu stii inca ce vrei, poti sa-ti folosesti fostul partener de viata ca model – pozitiv sau negativ. Noteaza tot ce ti-a placut si ce nu ti-a placut la el si in timpul asta stiu ca iti vor mai veni idei", declara psihologul Angela Nutu.

4. Fa-ti un cadou!

"Daca ai incercat orice, dar te simti in continuare coplesit de tot marketingul din jurul tau, de florile si cadourile pe care le vezi peste tot, nu face din aceasta zi una de rau si pierdere. Fa sa fie o zi a iubirii, chiar si daca esti singur! Mergi si cumpara-ti un cadou, ia-ti singur acea carte sau cutie de bomboane si zambeste pentru ca ti-ai permis sa-ti faci o bucurie. Pe langa asta tu iti poti pastra luciditatea pentru a nu cadea in capcana cadourilor supraestimate in aceasta perioada", conchide psihologul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare