Dragoste

# cum il cuceresti #relatii serioase #relatie fericita #dating

3 lucruri pe care nu ar trebui sa le spui niciodata intr-o relatie

Vrei sau nu, uneori iti jignesti partenerul. Trebuie sa stii insa ca exista lucruri pe care, oricat de bune ar fi intentiile tale, nu trebuie sa i le spui deoarece nu vei reusi decat sa deteriorezi relatia voastra. Iata care sunt acestea: 

1. "Esti prea sensibil/a". Sa admitem ca tu crezi ca ai dreptate, insa nu este un lucru pe care sa i-l spui partenerului de viata. Nu exista un marker genetic al sensibilitatii. Suntem asa cum suntem, asa ca a-i spune iubitei/iubitului ca nu ar trebui sa fie atat de sensibil/a inseamna practic ca doresti sa-i alterezi identitatea, sa o modelezi dupa propriul EU. Ori acest lucru nu este posibil, nu fara al face pe celalalt sa se simta slab, sa intre in modul defensiv sau sa-l ranesti atat de mult incat sa-l gonesti pentru totdeauna din intimitate.

Solutia: Priveste situatia din perspectiva celuilalt. Daca tot ti se pare ca reactia este prea sensibila (dar asigura-te ca te-ai pus in locul lor cu adevarat, nu doar declarativ), atunci accepta ca aveti viziuni diferite. Daca iubesti cu adevarat, vei putea intelege aceasta asa-zisa hipersensibilitate. 

2. "Nu ar trebui sa simti asta". Cum adica ar "trebui"? Cine decide intr-o relatie ce trebuie sau nu trebuie sa simta celalalt? Suntem entitati diferite, gandim/simtim diferit, prin urmare mai degraba trebuie sa intelegem si sa acceptam acest lucru. Inainte de a critica, trebuie sa empatizam cu persoana de langa noi. Nu putem dicta sentimentelor, prin urmare a impune celui de langa noi sa simta sau sa nu simta in felul in care ne dorim noi este imposibil. 

Solutia: Empatizeaza. In relatie este loc pentru "noi", nu pentru "eu". 

3. "Nu plange". Este un alt mod de a-ti spune ce sa simti. Multi oameni reactioneaza diferit cand vad pe cineva iubit plangand: furie, rusine, enervare, ciuda toate sunt emotii puternice care pot sa apara in acel moment. Spunandu-i partenerului ca nu ar trebui sa reactioneze asa - sa planga - practic ii invalidati personalitatea. Este o persoana ca si voi si, atat timp cat plansetul nu este unul teatral, cu lacrimi de crocodil, nu ii puteti impune sa nu se descarce emotional in felul in care poate. Practic, lacrimile sunt un mecanism de coping pentru alte emotii, puternice, un mod prin care ne descarcam. 

Solutia. Din nou, empatia este importanta. Mai bine incerci sa intelegi de ce partenerul resimte cu atata intensitate ceea ce simte, de ce simte nevoia sa se descarce in acest mod, decat sa ii spui sa nu planga. De asemenea, atentie la tonul folosit. Un ton iritat, agresiv nu va face decat sa-l faca pe partenerul vostru sa se simta pus la zid. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare