Dragoste

#relatie #control #manipulare

10 semne ca ai de-a face cu un manipulator care incearca sa te controleze. Invata sa le recunosti rapid

 

Uneori, este dificil sa determini daca cineva face sau spune ceva din cauza unei preocupari reale sau pentru ca este un maestru manipulator. Manipularea este adesea foarte subtila si greu de observat, in functie de circumstante si de tipul de relatie. Oamenii manipulatori sunt peste tot si este important sa cunoastem caracteristicile unui maestru manipulator.

La inceput, maestrii manipulatori apar ca fiind sinceri, plini de compasiune si fermecatori. Ei pot parea amabili, blanzi si calmi. Aceasta este doar o tactica pentru a va atrage mai aproape si pentru a va face sa aveti incredere in ei inca de la inceput. Odata ce te au intr-o relatie si intr-o pozitie vulnerabila, vor incepe sa utilizeze tacticile lor de inselaciune la care au devenit experti.

10 semne si trasaturi ale unui maestru manipulator:

1. Adesea nu are o perspectiva asupra comportamentelor si actiunilor lor.

Maestrii manipulatori sunt experti in a prioritiza propriile dorinte mai presus de orice altceva. Ei cred cu tarie ca abordarea lor de a gestiona situatiile este cea mai eficienta, deoarece asigura satisfacerea nevoilor lor. Mentalitatea lor se invarte in jurul autoconservarii, adesea in detrimentul celorlalti. Pentru ei, atata timp cat obiectivele lor sunt indeplinite, putin mai conteaza restul. Aceasta concentrare cu un singur scop ii poate determina sa ii exploateze si sa ii manipuleze pe cei din jurul lor fara sa tina cont de consecinte.

2. Evita sa-si asume responsabilitatea si raspunderea pentru oricare dintre actiunile sau comportamentele lor.

Responsabilitatea este un concept strain pentru maestrii manipulatori. Ei sunt experti in evitarea responsabilitatii, recurgand adesea la invinovatirea factorilor externi sau a persoanelor pentru actiunile lor. S-ar putea sa-i auziti frecvent deviind raspunderea spunand: "Daca nu ar fi fost [factorul extern], nu as fi actionat in acest fel". In ciuda faptului ca sunt constienti de ceea ce presupune responsabilitatea, ei refuza sa isi recunoasca propriul rol in situatii. Prin evitarea responsabilitatii, ei ii constrang pe altii sa poarte povara nevoilor lor, determinand victima sa isi neglijeze propria bunastare in acest proces.

3. Deseori te critica si te judeca.

Manipulatorii exceleaza in a-si darama victimele cu critici si judecati necrutatoare. Ei analizeaza fiecare aspect al fiintei tale, de la actiunile tale la caracterul tau, lasandu-te sa te simti diminuat si nesigur. Ceea ce ii diferentiaza este lipsa de feedback constructiv; criticile lor servesc doar la a injosi, mai degraba decat la a imbunatati. Fara a oferi solutii sau alternative, ei perpetueaza un ciclu de negativitate care le intareste controlul asupra ta.

4. Te vor izola de ceea ce pretuiesti cel mai mult.

Manipulatorii se folosesc de izolare ca tactica puternica pentru a-si afirma dominatia asupra victimelor lor. Amenintand ca vor intrerupe relatiile sau activitatile pretuite, ei insufla teama si anxietate, obligandu-va sa acordati prioritate cererilor lor mai presus de orice altceva. Fie ca te distanteaza de cei dragi sau iti submineaza eforturile profesionale sau academice, scopul lor este de a crea dependenta si de a-ti eroda reteaua de sprijin, lasandu-te vulnerabil si bazandu-te doar pe ei pentru validare si indrumare.

5. Vor denatura adevarul sau faptele.

Adevarul este un concept flexibil in mainile unui maestru manipulator. Acestia manipuleaza faptele si informatiile pentru a se potrivi cu agenda lor, indoind realitatea in avantajul lor. Disponibilitatea lor de a denatura adevarul depinde de utilitatea acestuia pentru ei; daca le serveste intereselor lor, nu au niciun fel de scrupule in a denatura faptele. Aceasta manipulare deliberata a informatiilor nu numai ca va submineaza increderea in ei, dar va distorsioneaza si perceptia asupra realitatii, facand din ce in ce mai dificil sa discerni adevarul de inventiile lor.

6. Ei bombardeaza victimele cu statistici si date.

Manipulatorii folosesc o avalansa de statistici si date, in special pe subiecte in care s-ar putea sa nu aveti expertiza, pentru a va coplesi si a va confunda. Inundandu-va cu informatii, ei cauta sa isi afirme autoritatea si sa va manipuleze perceptia asupra realitatii. Aceasta tactica este conceputa pentru a iti exploata vulnerabilitatile si pentru a te constrange sa te conformezi, ceea ce le permite sa mentina mai usor controlul asupra naratiunii si sa te manipuleze deciziile in avantajul lor.

7. Iti ofera putin sau deloc timp pentru a face o alegere sau a lua o decizie.

Constrangerile de timp sunt un instrument comun in arsenalul manipulatorului. Prin impunerea unor termene limita stranse si prin aplicarea de presiuni, ei te constrang sa iei decizii pripite si potential irationale care sa le serveasca interesele. Aceasta tactica profita de teama ta de a pierde ceva sau de a face o alegere gresita, lasandu-te vulnerabil la manipulare. Privandu-va de timpul necesar pentru o reflectie atenta, ei se asigura ca actionezi in favoarea lor, consolidandu-si si mai mult controlul asupra ta.

8. Se prefac ca nu te inteleg.

Manipulatorii se prefac frecvent ca sunt ignoranti ca mijloc de a evita responsabilitatea pentru actiunile lor. Prefacandu-se ca nu va inteleg preocuparile sau obiectiile, ei se sustrag de la responsabilitate si deviaza vina asupra dumneavoastra. Aceasta tactica le permite sa isi justifice comportamentul pretinzand ca au inteles gresit, absolvindu-se efectiv de orice vinovatie. Procedand astfel, ei isi mentin o pozitie de putere si evita responsabilitatea, perpetuand un ciclu de manipulare si constrangere.

9. Iti ofera tratamentul tacerii.

Tratamentul tacerii este o arma puternica din arsenalul manipulatorului, manuita pentru a afirma dominatia si controlul. Prin retragerea comunicarii si a afectiunii, ei insufla victimelor lor un sentiment de neputinta si inferioritate. Aceasta tactica are rolul de a le intari superioritatea in timp ce pedepseste transgresiunile percepute, lasandu-te disperat dupa atentia si aprobarea lor. Prin retinerea interactiunii, ei iti manipuleaza emotiile si comportamentul, cimentandu-si controlul asupra ta.

10. Te considera responsabil pentru fericirea lor.

Manipulatorii refuza sa isi asume responsabilitatea pentru propriile emotii, punand in schimb povara pe tine sau pe altii. Atunci cand se confrunta cu sentimente sau situatii negative, ei transfera vina asupra celor din jur, absolvindu-se pe ei insisi de responsabilitate. In timp, acest model de comportament favorizeaza un sentiment de vinovatie si obligatie in victimele lor, care se simt obligate sa le satisfaca toate capriciile in cautarea armoniei. Manipulandu-ti emotiile si asteptarile, ei perpetueaza un ciclu de dependenta si control, asigurandu-se ca nevoile lor au intotdeauna intaietate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului