Do it yourself

# prepagitre iarna #ustensile gradinarit #sfaturi gradinari #iarna

Pregateste uneltele de gradinarit pentru iarna

Uneltele de gradinarit au nevoie de ingrijiri speciale la finalul sezonului. In acest fel te asiguri ca vor rezista cu brio peste iarna, iar in primavara urmatoare le vei putea folosi fara griji. In cazul in care nu le ingrijesti, este posibil ca la venirea primaverii sa constati ca nu mai pot fi folosite si trebuie sa investesi bani in altele noi. 

 

Curatarea si dezinfectarea uneltelor

Uneltele de gradinarit trebuie curatate foarte bine de orice urma de murdarie. Orice reziduu ramas pe suprafata acestora poate duce la dezvoltare de bacterii, care in sezonul urmator vor afecta culturile din gradina.

Din acest motiv ustensilele de gradinarit trebuie sa fie foarte bine spalata si dezinfectate inainte de a le depozita in magazie.

Poti spala foarte usor ustensilele cu apa si detergent de vase. Clateste-le apoi bine si pentru a le dezinfecta foloseste o solutie formata din spirt si apa in proportii egale. Scufunda-le timp de 2-3 minute, apoi lasa-le sa se scurga si sa se usuce foarte bine.

In cazul ustensilelor mari, care nu pot fi scufundate intr-o galeata cu apa, foloseste o carpa curata cu ajutorul careia sa le stergi bine cu solutia din spirt si apa.

Rugina, cel mai mare dusman al ustensilelor de gradinarit

Rugina este cel mai mare dusman al ustensilelor de gradinarit. Din caza unezelii, aceasta se extinde rapid in lunile de iarna, cand ustensilele nu sunt folosite. Chiar daca le-ai curatat temeinic si le-ai dezinfectat, pentru a le proteja de rugina trebuie sa mai faci un pas. Cand sunt complet uscate, inainte de a le depozita in magazie, sterge-le cu o carpa inmuiata in putin ulei. Uleiul va impiedica umezeala sa afecteze partile metalice, dar si sa patrunda in lemn.

Depozitarea corecta a unetelor de gradinarit

Unetele nu trebuie sa fie expuse direct umezelii. Asadar, depoziteaza-le intr-o magazie unde sunt ferite de ploi, zapada si de intemperiile vremii. Este indicat sa fie o incapere uscata, in care sa nu patrunda umezeala. De asemenea, este indicat ca ustensilele sa nu fie asezate direct pe podea, ci sa le atarni, pe cat pozibil, de pereti.

Sursa foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare