INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Do it yourself

#tundere pomi toamna #pomi decorativi #tundere pomi #pomi fructiferi

Nu ai tuns inca pomii? O poti face pana la jumatatea lunii noiembrie. Ce trebuie sa stii

Toamna se numara printre cele mai importante sezoane in gradinarit, mai ales cand vine vorba despre ingrijirea pomilor fructiferi si decorativi. Cu fiecare frunza cazuta, se apropie termenul limita pentru taierea acestora, care trebuie realizata pana la jumatatea lunii noiembrie. Daca nu ai tuns inca pomii din curte, este momentul sa o faci. Iata ce trebuie sa stii pentru a efectua o tundere corecta a acestora. 

 

Tunderea pomilor fructiferi, un pas esential pentru o recolta bogata

Tunderea pomilor fructiferi nu este doar o activitate de rutina, ci este o practica agricola fundamentala care contribuie la sanatatea pe termen lung a pomilor. Realizata corect, aceasta ajuta la prevenirea bolilor si la imbunatatirea calitatii fructelor. Taierile efectuate toamna, dupa caderea frunzelor, permit pomilor sa se concentreze pe regenerarea si dezvoltarea corecta a ramurilor in primavara.

Pentru a profita la maximum de aceasta perioada, este crucial sa tii cont de temperatura exterioara. Taierile nu ar trebui efectuate daca temperaturile scad sub 5 grade Celsius, deoarece inghetul poate afecta grav pomii si poate reduce semnificativ productia in anul urmator.

Cum sa efectuezi corect tunderea pomilor fructiferi

Primul pas este sa inspectezi pomii si sa indepartezi toate ramurile uscate, bolnave sau rupte. Acestea constituie nu doar un aspect inestetic, ci si un potential focar de infectie. Odata ce ramurile problematice sunt eliminate, concentreaza-te asupra celor care cresc haotic sau spre interiorul coroanei. Indepartarea acestor ramuri permite o mai buna circulatie a aerului si o expunere mai buna la lumina, ceea ce se traduce printr-o recolta mai bogata.

Daca ramurile pe care le tai au un diametru mai mare de 5 centimetri, nu uita sa aplici un mastic special pe ranile deschise. Aceasta previne infectarea si ajuta pomul sa se vindece. De asemenea, nu ignora ramurile care cresc de la baza trunchiului, cunoscute ca "consumatori de seva", deoarece aceste ramuri nu contribuie la productia de fructe si, in schimb, consuma resurse valoroase.

Asigura-te ca uneltele de taiere sunt bine ascutite si sterilizate. O taiere necorespunzatoare poate provoca rani suplimentare pomului si poate favoriza raspandirea bolilor. Este recomandat sa folosesti alcool sanitar pentru a dezinfecta uneltele, mai ales atunci cand treci de la un pom la altul. Alege o zi fara precipitatii si vant pentru a efectua taierile, astfel incat tratamentele ulterioare sa fie eficiente.

Tunderea pomilor decorativi, esentiala pentru mentinerea frumusetii gradinii tale

La fel ca pomii fructiferi, pomii decorativi necesita o ingrijire atenta. Taierea lor este esentiala nu doar pentru mentinerea unei forme estetice dorite, dar si pentru prevenirea aparitiei bolilor. O coroana bine intretinuta permite circulatia aerului si reduce riscul de infestare cu daunatori, contribuind astfel la sanatatea generala a pomului.

Cum sa efectuezi corect tunderea pomilor decorativi

Incepe prin a elimina ramurile moarte sau bolnave, care nu doar afecteaza aspectul gradinii, dar pot si sa compromita sanatatea pomului. Urmeaza apoi formarea coroanei, asigurandu-te ca taierea favorizeaza o structura echilibrata si estetica. Ramurile care cresc in directii nedorite trebuie indepartate, iar ramurile slabe pot fi taiate pentru a permite pomului sa isi concentreze energia asupra ramurilor sanatoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din do-it-yourself

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului